Rusija

Ukrajinski vojni dron oboren kod Moskve

Bespilotna letelica srušila se u selu Gubastovo, a meta mu je bila kompresorska stanica "Gasproma" u predgrađu ruskog glavnog grada
Ukrajinski vojni dron oboren kod Moskve© TanjugAP Photo/Evgeniy Maloletka

Vojni dron koji je, sudeći prema njegovoj olupini, najverovatnije napravljen u Ukrajini, pokušao je da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, saopštila je ruska vlada.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je da se dron srušio u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno gađao civilnu infrastrukturu", kao i da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica "Gasproma" u predgrađu Moskve.

Ukrajinski udari bespilotnih letelica pokrenuti su u decembru i dronovi su već gađali nekoliko aerodroma koje koriste ruski vojni avioni.

Neuspešni napadi dronovima prijavljeni su i u ruskim regionima Belgorod i Brjansk na granici sa Ukrajinom, a šef Adigeje, ruske republike na Kavkazu, rekao je i da je u tom regionu sinoć oboren dron.

Istražni komitet Rusije, prenele su "RIA Novosti", istražuje pokušaje Kijeva da upotrebi bespilotne letelice za napad na objekte u Rusiji.

Prema rečima šefa te komisije Aleksandra Bastrikina pod lupom će biti upotreba ukrajinskih dronova za napade u Moskovskoj regiji, Agediji i Kubanu.

image