Rusija

Si Đinping u poseti Rusiji od 20. do 22. marta: Jačanje uzajamnog poverenja

Si Đinping u prvoj poseti inostranstvu nakon što je treći put izabran za predsednika Kine
Si Đinping u poseti Rusiji od 20. do 22. marta: Jačanje uzajamnog poverenjawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji od 20-22. marta je prijateljska poseta, koja će još više ojačati uzajamno poverenje i međusobno razumevanje Pekinga i Moskve, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin.

Poseta Sija Moskvi daće novi impuls razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, ističe se u saopštenju.

Si Đinping će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima, međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Tokom posete, strane će razgovarati na osnovu principa nekonfrontacije i bez usmeravanja na treće zemlje.

"Peking će nastaviti da se pridržava objektivnog stava o ukrajinskoj krizi i da igra konstruktivnu ulogu u unapređenju pregovora", ističe se u saopštenju.

Venbin je ocenio da će poseta takođe ojačati politički temelj prijateljstva dva naroda koji se prenosi sa generacije na generaciju.

Diplomata je najavio da će poseta doprineti razvoju uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima, uključujući produbljivanje saradnje u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put", kao i Evroazijske ekonomske unije.

Kineski predsednik Si Đinping doputovaće u posetu Rusiji od 20. do 22. marta.

Kako je saopšteno iz Kremlja, kineski lider dolazi u Moskvu na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, kineski predsednik Si Đinping boraviće u državnoj poseti Moskvi od 20. do 22. marta 2023. Tokom razgovora biće reči o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije Rusije i Kine, navodi se u saopštenju Kremlja.

Predviđena je i razmena mišljenja u kontekstu produbljivanja rusko-kineske saradnje na međunarodnoj areni.

Biće potpisan i niz važnih bilateralnih dokumenata, navode iz Kremlja.

Ovo je prva Sijeva poseta inostranstvu nakon što je treći put izabran za predsednika Kine.

image