Svet

Bajden očekuje da će "uskoro" razgovarati sa Si Đinpingom

Iako je u pitanju očigledna provokacija Kine, američki predsednik dogovor SAD, Velike Britanije i Australije o nuklearnim podmornicama ne vidi tako
Bajden očekuje da će "uskoro" razgovarati sa Si Đinpingom© Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je na sastanku s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom u San Dijegu, gde se odvija samit AUKUS-a, da očekuje da će "uskoro" razgovarati s predsednikom Kine Si Đinpingom, ali nije precizirao kada bi taj susret mogao da se odigra.

Na pitanje da li bi Kina mogla da vidi dogovor SAD, Velike Britanije i Australije o nuklearnim podmornicama kao agresiju, Bajden je odgovorio odrično, prenosi Rojters.

SAD, Australija i Velika Britanija su predstavile detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih treba da nabavi podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka, Bajden je nazvao sporazum u okviru organizacije AUKUS delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva "najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike".

image