Rusija

Rjabkov upozorio Vašington: Ne testirajte naše strpljenje

Kongresmeni koji pozivaju američkog predsednika Džozefa Bajdena da isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom nisu svesni posledica po bezbednost NATO-a, kaže ruski diplomata
Rjabkov upozorio Vašington: Ne testirajte naše strpljenje© Tanjug/Martial Trezzini/Keystone

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da kongresmeni koji pozivaju američkog predsednika Džozefa Bajdena da isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom nisu svesni posledica po bezbednost NATO-a.

"Izgleda da kongresmeni nisu svesni posledica po bezbednost Alijanse pod vođstvom SAD i na sveukupnu perspektivu, barem relativne normalizacije naših odnosa sa Vašingtonom", rekao je Rjabkov i pozvao SAD da ne idu putem eskalacije.

Prema njegovim rečima, opasnost od takvog kursa za Ruse je očigledna, jer se vidi da praktično ne postoji nomenklatura u pogledu naoružanja i vojne opreme koja se ne bi isporučivala Ukrajini.

"Razmatra se sve više i više ubojitih kompleksnih savremenih sistema velikog dometa kako bi njima 'zasitili' ukrajinsko bojno polje", naveo je on i dodao da tako SAD nastavljaju da potvrđuju svoju direktnu umešanost u sukob.

Podsetimo, ranije su četiri visoka američka republikanska poslanika poslala pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem ga pozivaju da pomogne Ukrajini kasetnom municijom. Apel su potpisali šefovi odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol i Komiteta za oružane snage Majk Rodžers, članovi sličnih struktura u Senatu Džim Riš i Rodžer Vikers.

Ne testirajte strpljenje Moskve

Ruski zvaničnik je upozorio da SAD, koje nameravaju da nastave da šalju bespilotne letelice iznad Crnog mora i izazivaju rusku reakciju.

On je istakao da je američki dron, koji se srušio prošle nedelje, bio u oblasti gde je Moskva uvela poseban režim zbog Specijalne vojne operacije i da je ova činjenica važnija od "dubine na kojoj se nalazi olupina drona".

"Amerikanci prkosno, cinično, otvoreno, javno negiraju legitimnost ovakvih koraka (uvođenje privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora), iskazuju nameru da nastave aktivnosti te vrste. Upozoravamo ih da ne pokušavaju da se igraju sa našim živcima, testirajući naše strpljenje", rekao je Rjabkov.

Zamenik ministra spoljnih poslova je naglasio da će u svakom slučaju bezbednost Rusije biti u potpunosti obezbeđena svim sredstvima koja su na raspolaganju Moskvi.

"Nikakve američke bespilotne letelice – izviđačke, udarne, strateške, bilo šta – ne mogu da poljuljaju našu odlučnost", dodao je Rjabkov.

Podsetimo, incident sa američkim dronom dogodio se 16. marta u regionu Krima, koji je leteo sa isključenim transponderom i narušio granicu regiona, zbog čega su podignuti ruski lovci.

"Usled oštrog manevrisanja američki dron je izgubio kontrolu i visinu, i sudario se sa vodenom površinom", istakli su u ruskom Ministarstvu odbrane.

Izjave Rusije i Kine o neprihvatljivosti nuklearnog rata signal za SAD

Zajedničko saopštenje ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga o neprihvatljivosti nuklearnog rata i razmeštanju nuklearnog oružja van nacionalne teritorije direktan su signal Sjedinjenim Državama, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

"Ne mogu, a da ne skrenem pažnju na činjenicu da dokumenti potpisani kao rezultat ove posete sadrže najvažniju izjavu o neprihvatljivosti nuklearnog rata, uključujući i neprihvatljivost razmeštanja nuklearnog oružja van nacionalne teritorije. Ovo je direktan signal upućen Sjedinjenim Državama", naglasio je Rjabkov.

On je istakao da su Rusija i Kina, zapravo, podsetile "Amerikance da njihovi pokušaji nisu samo da zadrže taktičko nuklearno oružje u Evropi, već da su pokušaji da ga modernizuju i da produbljuju integraciju NATO-a u toj oblasti, daljim sprovođenjem zajedničkih nuklearnih misija Ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

"Lideri Ruske Federacije i Kine, obraćajući se našim strateškim protivnicima, pozivaju da idemo putem deeskalacije, stabilizacije situacije, povratka dijalogu, traženja balansa interesa i jačanja strateške stabilnosti", zaključio je ruski diplomata.

Rjabkov je još jednom ponovio da je zvaničan stav Moskve taj da ne sme doći do nuklearne pretnje.

Ipak, on je dodao da je svet danas bliži nuklearnom konfliktu nego što je to bio slučaj tokom poslednjih nekoliko decenija. 

O dogovoru o ograničenju nuklearnog arsenala

Diplomata je prokomentarisao i situaciju sa sporazumom o ograničenju nuklearnog arsenala, u kojem je Rusija ove godine suspendovala svoje učešće.

Rjabkov je naglasio da će povratak Rusije u dogovor zavisiti od procene da li Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska imaju nuklearne kapacitete koje bi mogli iskoristiti za napad na Moskvu. 

Da bi se Rusija vratila u sporazum, SAD će morati da izmene politiku koju sada vode prema Moskvi, objasnio je on.

image
VV inauguration
banner