Rusija

Peskov o priključenju Ukrajine NATO-u: Imamo posla sa agresivnim blokom koji zadire u našu bezbednost

Namere Alijanse još jednom potvrđuju da je odluka o početku Specijalne vojne operacije bila ispravna, istakao je portparol Kremlja
Peskov o priključenju Ukrajine NATO-u: Imamo posla sa agresivnim blokom koji zadire u našu bezbednost© Tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky

NATO pokazuje svoju agresivnu prirodu i nastavlja svoju politiku priključenja Ukrajine NATO bloku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov aludirajući na reči generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, koji je rekao da će Ukrajina, što brže može, postati članica te organizacije.

"Imamo posla sa agresivnim blokom koji zadire u našu bezbednost", kazao je Peskov.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je danas da su sve članice Severoatlantske alijanse saglasne da bi Ukrajina trebalo da se pridruži bloku, premda je trenutni cilj da Ukrajina pobedi Rusiju.

"Kao što sam rekao juče u Kijevu, budućnost Ukrajine je u porodici Alijanse. Svi NATO saveznici saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse", poručio je šef NATO-a, dodajući da je glavna pažnja NATO pakta sada ipak usmerena na to da se osigura pobeda nad Rusijom.

"I predsednik Putin je govorio o tendencijama bloka da se širi prema istoku, zbog čega je i započeta Specijalna vojna operacija (SVO), a ovakve izjave samo potvrđuju da je odluka o njenom početku bila ispravna, jer nastojimo da osiguramo bezbednost Rusije", rekao je Peskov.

Nove sankcije Rusiji pogodiće globalnu ekonomiju

Zabrana izvoza gotovo sve robe u Rusiju, koju, ako je verovati medijima, razmatraju zemlje G7, pogodiće globalnu ekonomiju, što bi moglo da dovede do povećanja krize u svetu, rekao je portparol Kremlja.

Ranije je agencija Kjodo, pozivajući se na izvore u japanskoj vladi, javila da zemlje G7 razmatraju uvođenje zabrane izvoza gotovo sve robe u Rusiju. A i "Blumberg" je izvestio da brojni saveznici Ukrajine, između ostalih i SAD, razmatraju uvođenje skoro potpune zabrane izvoza u Rusiju, što je, dodaje agencija, "potencijalno značajno pojačanje ekonomskog pritiska na ruskog predsednika Vladimira Putina".

"U svakom slučaju, i sadašnje sankcije koje su uvedene našoj zemlji i novi dodatni koraci o kojima možda razmišljaju Brisel i Vašington, će svakako pogoditi i globalnu ekonomiju, što dodatno povećava rizik od globalne ekonomske krize", kazao Peskov.

Moskva pažljivo prati situaciju, i svesna je da i Sjedinjene Američke Države i zemlje EU aktivno razmatraju nove dodatne sankcije, rekao je Peskov i dodao da se "nijedna zemlja na svetu nije suočila sa obimom sankcija kakav trpi Rusija".

"Zbog toga se prilagođavamo, razvijamo, radimo na dugoročnim planovima razvoja, i pritom uzimamo u obzir opasnosti koje se kriju iza ovakvih razmišljanja naših protivnika", dodao je Peskov.

Govoreći o mogućem odgovoru Rusije na odluku Kijeva da raskine ugovor sa ruskom ambasadom u tom gradu, Peskov je rekao da i ukrajinska diplomatska misija ima zemljište u Rusiji i da će biće preduzete odgovarajuće mere.

Gradsko veće Kijeva je donelo odluku da se zemljište ruske ambasade u ukrajinskoj prestonici prenese u vlasništvo ukrajinske države.

"I ovde postoji zemljište ukrajinske ambasade. Očigledno je da ćemo preduzeti odgovarajuće mere", rekao je Peskov novinarima.

Opovrgao je informacije da se u Rusiji sprema novi talas mobilizacije i rekao da se u Kremlju o tome ne govori.

Ruski studentski društveno-politički časopis "Doka" je ranije opisao da se studentima Moskovskog državnog univerziteta dele sudski pozivi. 

"Iskreno, prvi put čujem za to. Kakvi pozivi? Šta? Ponavljam još jednom da u Kremlju nije bilo reči ni o kakvom novom talasu mobilizacije", naglasio je.

image
VV inauguration
banner