Rusija

Zaharova o razgovoru Pekinga i Kijeva: Pozdravljamo napore, marionete Vašingtona to ne mogu da čuju

Rusija potvrđuje da je Kina spremna da uloži napore da se pokrene pregovarački proces između Kijeva i Moskve, jer je to deo principijelnih pristupa Rusije i Kine koje je kinesko MSP definisalo odredbama objavljenim 24. februara ove godine, istakla je Zaharova
Zaharova o razgovoru Pekinga i Kijeva: Pozdravljamo napore, marionete Vašingtona to ne mogu da čujuwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Marionete koje kontroliše Vašington teško da mogu adekvatno da prime bilo kakav poziv za mir, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući današnji telefonski razgovor kineskog i ukrajinskog predsednika.

Rusija potvrđuje da je Kina spremna da uloži napore da se pokrene pregovarački proces između Kijeva i Moskve, jer je to deo principijelnih pristupa Rusije i Kine, koje je kinesko MSP definisalo odredbama objavljenim 24. februara ove godine, istakla je Zaharova.

Kineski lider Si Đinping je tokom telefonskog razgovora rekao Vladimiru Zelenskom da će Peking nastaviti saradnju sa Kijevom, bez obzira kako se bude razvijala međunarodna situacija, i još jednom ponovio da je Kina uvek bila na strani mira, kao i da su pregovori i dijalog jedini izlaz iz sukoba.

Međutim, Kijev odbacuje sve razumne inicijative usmerene na dogovor, rekla je ona, i dodala da je sigurna da problem nije u nedostatku dobrih planova.

"Kijevski režim za sada odbacuje sve razumne inicijative usmerene na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljava ultimatumima i krajnje nerealnim zahtevima", istakla je u zvaničnom komentaru.

Ukrajinske vlasti i njihovi šefovi sa Zapada već su pokazali svoju sposobnost da pokrenu mirovne inicijative, naglasila je ruska zvaničnica i podsetila da su Minski mirovni sporazumi bili potrebni samo da bi se kijevskom režimu dalo vreme da se pripremi za napad, i da je Kijev, u proleće 2022. godine, naglo odbacio praktično pripremljene mirovne sporazume, koji su pokrenuti na njegovu inicijativu.

Pritom, Zelenski je otišao toliko daleko da je zakonom zabranio bilo kakve pregovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, podsetila je.

Ukrajinski predsednik, koji je danas razgovarao sa kineskim predsednikom o miru, zapravo vodi državu koja je zvanično zabranila komunističku ideologiju i komunističku partiju, primetila je ruska zvaničnica.

Ukrajinsku takozvanu demokratiju karakteriše monstruozno licemerje, s obzirom da se u Ukrajini već dugo odvija proces takozvane "dekomunizacije", a nedavno je glava Komiteta za međunarodne poslove Vrhovne rade Ukrajine Oleksandar Merežko izjavio da je pripajanje Tajvana Kini "komunistička zabluda", zaključila je Zaharova.

image