Rusija

Rusija se okreće istoku: 140 miliona tona nafte preusmerava iz Evrope u Aziju

Planiramo da u toku ove godine preusmerimo u Aziju više od 60 odsto izvoza nafte i naftnih derivata, koji su se ranije isporučivali u Evropu, poručio je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak
Rusija se okreće istoku: 140 miliona tona nafte preusmerava iz Evrope u Azijuwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Rusija će ove godine preusmeriti u Aziju 140 miliona tona nafte i naftnih derivata od ukupno 220 miliona koliko se ranije izvozilo u Evropu, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

"Ove godine će na istok otići 140 miliona tona nafte i naftnih derivata, dok će za zapad ostati oko 80-90 miliona tona. Planiramo da u toku ove godine preusmerimo u Aziju više od 60 odsto izvoza nafte i naftnih derivata, koji su se ranije isporučivali u Evropu", kazao je Novak na sastanku Upravnog odbora Moskovskog energetskog instituta.

On je prethodno kazao da je Rusija već preusmerila na azijska tržišta oko 20 odsto nafte i naftnih derivata koji su isporučivani Evropi.

Potpredsednik ruske vlade kazao je da će Rusija ove godine povećati izvoz prirodnog gasa u Kinu za skoro 50 odsto, u okviru intenziviranja energetske saradnje Moskve i Pekinga.

On je najavio i da će u naredne dve godine gasovod Snaga Sibira dostići pun kapacitet od čak 38 milijardi kubnih metara godišnje.

Moskva je prošle godine isporučila Kini 15 milijardi kubnih metara gasa, rekao je Novak u intervjuu za TV kanal "Rusija 1" i obećao da će ove godine povećati isporuke na 22 milijarde kubnih metara.

On je naglasio da Rusija prelazi na nacionalne valute prilikom plaćanja energenata, dakle na juan i rublju i ponovio da će evro i dolar uskoro biti napušteni kao valuta u trgovini. Prema njegovim rečima trend dominantnijeg korišćenja dolara i evra se već promenio.

"Uzeli smo u obzir probleme sa kojima se suočavamo kada koristimo strane valute, i zato prelazimo samo na nacionalne, koristimo rublju i juan", precizirao je Novak.

image