Rusija

Lavrov: SAD stvaraju "Slobodnu sirijsku vojsku" uz učešće ISIS militanata (VIDEO)

Cilj je očigledan - upotrebiti ove militante protiv legitimnih oružanih vlasti Sirije da destabiliziju situaciju u toj zemlji, upozorio je šef ruske diplomatije
Lavrov: SAD stvaraju "Slobodnu sirijsku vojsku" uz učešće ISIS militanata (VIDEO)© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Sjedinjene Američke Države su počele da stvaraju takozvanu "Slobodnu sirijsku armiju" uz učešće ISIS militanata, kako bi destabilizovali situaciju u toj zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa ministrima spoljnih poslova Irana, Sirije i Turske u Moskvi.

"Prema našim informacijama, Amerikanci su u okolini sirijske Rake počeli da stvaraju takozvanu 'Slobodnu sirijsku armiju' uz učešće predstavnika lokalnih arapskih plemena, ISIS militanata i drugih terorističkih organizacija. Cilj je očigledan - upotrebiti ove militante protiv legitimnih oružanih vlasti Sirije da destabiliziju situaciju u toj zemlji", kazao je Lavrov, prenose "RIA Novosti".

Ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Irana Hosein Amir Abdolajan, Sirije Fejsal Mikdad i Turske Mevlut Čavušoglu sastali su se danas u Moskvi, prenose "RIA Novosti".

Tema sastanka je pokušaj normalizacije odnosa i otklanjanja protivrečnosti između Damaska i Ankare. Zemlje su takođe učesnice procesa "Astana" za rešavanje sirijske krize.

Izbori u Turskoj biće održani bez spoljnog mešanja

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da će opšti izbori u Turskoj biti fer, transparentni i da će se održati bez spoljnog mešanja.

"Poželeo bih našim turskim kolegama uspešne opšte izbore. Ovi izbori su, kao što znam, već počeli van zemlje. Siguran sam da će biti pošteni, transparentni i da će izraziti volju turskog naroda bez ikakvog spoljnog mešanja", kazao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao i značaj bezbednog i dobrovoljnog povratka sirijskih izbeglica.

"Bezbedan i dobrovoljan povratak izbeglica i interno raseljenih lica u Siriji i osiguravanje njihovih prava na podršku za nas je jedan od ključnih principa", rekao je Lavrov i napomenuo da EU 15. juna organizuje donatorsku konferenciju za Siriju pri čemu će najveći deo sredstava biti namenjen za održavanje izbegličkih logora, odnosno kako bi izbeglice što duže ostale van granica Sirije.

image