Rusija

Peskov: Opasan kurs Amerike, pogrešno uče decu o Drugom svetskom ratu

Ne znajući sav užas prošlosti, ne znajući ko je spasao svet od smeđe kuge, uskoro će u Americi stasati generacija koja neće moći trezveno da proceni svoju sadašnjost i budućnost, kaže portparol Kremlja
Peskov: Opasan kurs Amerike, pogrešno uče decu o Drugom svetskom ratu© Tanjug/Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Nepoznavanje istorije Velikog otadžbinskog rata u Americi dovešće do toga da će stasati generacije koje više neće znati ko se s kim borio u Drugom svetskom ratu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne znajući sav užas prošlosti, ko je spasao svet od smeđe kuge, uskoro će u Americi stasati generacija koja neće moći trezveno da proceni svoju sadašnjost i budućnost. Ovo je veoma žalosno", rekao je Peskov.

On je napomenuo da različiti sociološki materijali pokazuju da zapravo srednja generacija nije svesna detalja nedavne prošlosti.

"Nasuprot tome, Rusija će nastaviti da čini sve da prenese svojoj mlađoj generaciji, da sačuva sećanje na Veliki otadžbinski rat i podvig sovjetskog naroda", naglasio je.

Peskov je ocenio da je američka retorika "pogubna linija", da su za pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu zaslužne SAD i njihovi saveznici, dok se prikriva uloga Sovjetskog Saveza.

"To nikako nije zaboravnost. To je, na žalost, opasan kurs", rekao je Peskov komentarišući izjavu portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer.

image