Rusija

Ruska mornarica do kraja godine dobija nuklearnu podmornicu "Krasnojarsk"

Trenutno je šest podmornica u okviru projekta 885M u različitim fazama izgradnje
Ruska mornarica do kraja godine dobija nuklearnu podmornicu "Krasnojarsk"www.globallookpress.com © MOD Russia

Druga serijski proizvedena višenamenska podmornica na nuklearni pogon "Krasnojarsk", u okviru projekta 885M, biće predata ruskoj mornarici do kraja ove godine, izjavio je izvor iz odbrambene industrije, prenosi agencija TASS.

"Isporuka podmornice 'Krasnojarsk' Ratnoj mornarici zakazana je za decembar 2023. ili nešto kasnije, za prvi kvartal 2024. godine", naveo je izvor.

Ranije je bilo reči o tome da će podmornica na nuklearni pogon "Krasnojarsk", koja je izgrađena u brodogradilištu Sevmaš, biti predata ruskoj mornarici do kraja 2022. godine. Takođe je objavljeno da je podmornica "Krasnojarsk" vraćena u brodogradilište u martu 2023. kako bi stručnjaci mogli da otklone probleme koji su otkriveni tokom testiranja.

"Krasnojarsk" je druga serijski proizvedena i treća podmornica projekta 885M (Jasen-M), a 26. juna 2022. raspoređena je u Belo more radi testiranja.

Podmornice projekta 885M projektovao je Pomorsko-inženjerski biro "Malahit" iz Sankt Peterburga. Vodeća podmornica, projekta 885M "Kazanj", predata je ruskoj mornarici 7. maja 2021. godine.

Višenamenske podmornice projekta 885/885M na nuklearni pogon kao svoje osnovno oružje nose krstareće rakete "kalibr" i "oniks".

Trenutno je šest podmornica u okviru projekta 885M u različitim fazama izgradnje. Podmornice "Severodvinsk" (projekat 885), "Kazanj" i "Novosibirsk" (projekat 885M) već su operativne u Ratnoj mornarici Rusije.

Počev od šeste podmornice na nuklearni pogon "Perm", podmornice iz ovog projekta biće nosači najsavremenijih hipersoničnih raketa "cirkon".

image
VV inauguration
banner