Rusija

Lavrov: Zapad gleda na Rusiju i Kinu kao na strateške neprijatelje

Vašington i njemu podređene zemlje se koriste svim sredstvima, da uprkos ustavu UN osnovanog na suverenoj jednakosti država, dele svet na demokratiju i autokratiju, kazao je ruski ministar
Lavrov: Zapad gleda na Rusiju i Kinu kao na strateške neprijatelje© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Zapad gleda na Rusiju i Kinu kao na strateške neprijatelje, koji stoje na putu njegovoj dominaciji, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

"Danas međunarodni odnosi trpe kardinalne, tektonske promene. Svet se kreće ka pravednijem multipolarnom sistemu, kako je primetio i predsednik Putin, osnovanom na principu poverenja, i nedeljive bezbednosti", kazao je Lavrov.

Govoreći o naoružanju Ukrajine, Lavrov je rekao da su zemlje NATO-a direktno uključene u sukob na strani Kijeva, što povećava sukob nuklearnih sila, i dodao da se sve veći deo isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini širi svetom.

Ali, kako je rekao, Zapadne prestonice ignorišu ili grubo demonizuju ruske signale o neprihvatljivosti direktnog sukoba nuklearnih sila.

Prema njegovim rečima Globalni Jug i Globalni Istok iz dana u dan napreduju, i sve više se oslanjaju na nacionalne interese, ali i na bivše kolonije.

"Šangajska organizacija, BRIKS, Evroazijski ekonomski forum – to su organizacije u okviru kojih ćemo doprineti stvaranju boljeg sveta", kazao je ruski ministar i dodao da zapadne zemlje na čelu sa SAD od toga boli glava.

Vašington i njemu podređene zemlje se koriste svim sredstvima, da uprkos ustavu UN osnovanog na suverenog jednakosti država, dele svet na demokratiju i autokratiju.

Moskva poziva Brisel i Vašington da odustanu od jednostranih vojnih odluka u interesu smanjenja međunarodnih tenzija, kazao je ruski ministar.

Širenje NATO-a nalik na Hitlerovu politiku

Ekspanzija koju su izvele NATO zemlje odražava iste namere koje su bile u osnovi Hitlerove politike, primetio je Lavrov i podsetio na "Drang nach Osten", termin koji se koristi za nemačku ekspanziju na Istok.

SAD su namerno uništavale arhitekturu evropske bezbednosti, "poklanjajući posebnu pažnju stvaranju neprihvatljivih pretnji Rusiji", naglasio je ministar.

"Dovoljno je pomenuti istupanje SAD iz Ugovora o antibalističkim raketama pre više od 20 godina, iz ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa i iz ugovora o otvorenom nebu", dodao je ministar.

Vašington i njegovi saveznici su, prema rečima ruskog diplomate, "pretvorivši Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju u marginalnu strukturu koja ne utiče na stanje stvari u oblasti evropske bezbednosti", odavno zauzeli provokativni kurs ka širenju NATO-a na Istok.

To je, dodao je, u suprotnosti sa političkim obećanjima datim sovjetskom rukovodstvu da neće širiti alijansu ni za centimetar, a takođe, suprotno preuzetim obavezama na najvišem nivou, da neće jačati sopstvenu bezbednost nauštrb bezbednosti drugih.

Zapad gradi ofanzivne arsenale u sajber sferi

Zemlje kolektivnog Zapada, na čelu sa SAD, grade ofanzivne arsenale u oblasti kompjuterskih mreža, primetio je Lavrov govoreći o pretnjama bezbednosti sa kojima je svet suočen.

"Izazov međunarodnoj bezbednosti danas su i rastuće pretnje u korišćenju informacionih i komunikacionih tehnologija. Vašington i njegovi saveznici su krenuli u militarizaciju sajber prostora, grade ofanzivne arsenale u ovoj oblasti i poboljšavaju metode za sprovođenje kompjuterskih napada", rekao je šef ruske diplomatije.

Vašington, prema njegovim rečima, grubo zloupotrebljava činjenicu da je internet danas zapravo pod isključivom kontrolom kompanija iz SAD.

"Pozivamo Međunarodnu telekomunikacionu uniju da pojača svoj višedecenijski rad na okončanju ovog monopola i upravljanje internetom učini ravnopravnim", nastavio je on.

Uprkos pokušajima da se digitalni prostor pretvori u arenu geopolitičke konfrontacije, većina zemalja zagovara depolitizovanu i konstruktivnu interakciju, zaključio je ruski ministar.

Amerika koristi satelite u vojne svrhe

Rusija smatra da je tendencija SAD i njihovih saveznika u primeni komercijalnih satelita u vojne svrhe za mešanje u unutrašnja pitanja drugih država krajnje opasna, ukazao je Lavrov.

Diplomata je poručio da Moskva poziva na korišćenje kosmičke infrastrukture isključivo u skladu sa odredbama Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.

Problem militarizacije kosmičkog prostora zahteva "posebnu pažnju", naglasio je ruski ministar.

"Moskva je u vezi sa tim inicirala brojne konstruktivne inicijative. Zajedno sa Kinom predložili smo nacrt Sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmičkom prostoru, primeni sile ili pretnji silom protiv kosmičkih objekata", dodao je šef ruske diplomatije.

SAD i EU da odustanu od jednostranih odluka 

Rusija apeluje na Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da odustanu od nasilnih jednostranih odluka u cilju smanjenja napetosti u svetu, proučio je Lavrov.

"U interesu snižavanja međunarodne napetosti, pozivamo Vašington i Brisel da odustanu od nasilnih jednostranih odluka, pokušaja marginalizovanja UN i stvaranja nelegitimnih struktura ograničenog sastava van njenih okvira, koje pretenduju da vladaju nad svima ostalima", naglasio je ministar.

Trenutno je u prvom planu zadatak obnavljanja arhitekture globalne bezbednost kako bi postala održivija, a na osnovu bezuslovnog poštovanja principa Povelje UN u njihovoj celini i međusobnoj povezanosti u praksi, ocenio je ruski diplomata.

Ministar je primetio i da su SAD i njihovi saveznici pretvorili Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u marginalnu strukturu koja ne utiče na stanje stvari u oblasti bezbednosti u Evropi.

Zapad izaziva sukobe u Latinskoj Americi i Africi

Zapadne zemlje u Africi, Latinskoj Americi i zemljama Karipskog basena namerno provociraju međudržavne i međuetničke sukobe, napomenuo je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, Zapad i dalje eksploatiše bogate resurse afričkog kontinenta.

"SAD na zemlje Latinske Amerike i Karipskog basena gledaju kao na svoje dvorište i nervozno reaguju kada te države sprovode nezavisnu, samostalnu politiku", zaključio je Lavrov i dodao da je situacija u Sudanu poslednji primer ovakve politike Zapada.

image
VV inauguration
banner