Rusija

Nacista iz kanadskog parlamenta i njegova porodica se nakon skandala kriju od očiju javnosti

Borac ozloglašene SS divizije "Galicija" koji je prošle nedelje, za vreme posete ukrajinskog predsednika, dobio ovacije u kanadskom parlamentu, sada se plaši da pokaže svoje lice u javnosti
Nacista iz kanadskog parlamenta i njegova porodica se nakon skandala kriju od očiju javnosti© Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Ukrajinski esesovac Jaroslav Hunka i njegova porodica kriju se nakon skandala u kanadskom parlamentu, piše kanadski Si-Bi-Si.

"Plaše da pokažu svoja lica", rekla je porodična prijateljica naciste, Barb Bonanfant.

Bonanfant tvrdi da nije znala za Hunkinu esesovsku prošlost, a njegova porodica nije bila obaveštena o planu kanadskih vlasti da mu organizuju prijem u parlamentu.

"Mislili su da će samo biti u istoj prostoriji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim", dodala je Bonanfant.

Prošle nedelje se u kanadskom parlamentu desio skandal, jer su vlasti, u čast posete Zelenskog, ugostile i 98-godišnjeg Jaroslava Hunku.

Okupljeni su burnim aplauzom pozdravili Hunku koji je predstavljen kao veteran u borbi protiv Rusa za vreme Drugog svetskog rata. Borac protiv Rusa koji su se borili prtiv fašizma, je zapravo bivši borac ozloglašene SS divizije "Galicija" koja je počinila zločine ne samo protiv Rusa već i protiv Jevreja, Poljaka, Belorusa i Slovaka.

Kanadski premijer Džastin Trudo izvinio se zbog incident, a odgovornost za pozivanje Hunka preuzeo je predsednik Donjeg doma Entoni Rota, koji je potom podneo ostavku zbog skandala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su kanadske vlasti dužne da same privedu esesovca pravdi ili ga izruče na suđenje drugoj zemlji.

image