Rusija

Zaharova: Ruska vojska će pratiti vojne avanture Kijeva i Zapada u Crnom moru

Nema sumnje da se Kijev i zapadnjaci kriju iza dobrih namera i namerno vode ka daljoj destabilizaciji u crnomorskom regionu, želeći da eskaliraju krizu, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Ruska vojska će pratiti vojne avanture Kijeva i Zapada u Crnom moru© David Hancock/U.S. Navy via Getty Images

Rusija će u pripremi svojih vojnih planova uzeti u obzir mogućnost da brodovi NATO-a prate brodove iz Ukrajine u Crnom moru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema sumnje da se Kijev i zapadnjaci kriju iza dobrih namera i namerno vode ka daljoj destabilizaciji u crnomorskom regionu, želeći da eskaliraju krizu. Ako se sve to desi, ruska vojna komanda će to uzeti u obzir, prilikom planiranja operacija u regionu Crnog mora", kazala je Zaharova, odgovarajući na pitanje kako bi eventualna pratnja NATO-a brodova, koji dolaze iz Ukrajine, uticala na bezbednost u crnomorskom regionu.

Ona je dodala da su reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o potrebi da se brodovi, koji dolaze iz Ukrajine, zaštite brodovima NATO-a apsolutno paravan za "nove vojne avanture" Kijeva.

"Izjava Zelenskog sugeriše da militarizacija kijevskog režima od strane NATO zemalja ne prestaje ni na minut, a za to se koriste bilo kakvi motivi. Deklarisani cilj čuvanja brodova koji nose žito sa ratnim brodovima je paravan za potencijalne vojne avanture kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja u vodama Crnog mora", ocenila je.

O "zimskom štitu" Analene Berbok: Biće vam hladno samo sa jednim

Zaharova se osvrnula na reči šefice nemačke diplomatije Analene Berbok da se oko ukrajinskih energetskih objekata stvori "zimski štit" u vidu sistema protivvazdušne odbrane, poručivši da je ta izjava "smešna".

"Retko sam zbunjena, ali kvalitet citata pomaže. Pitam se samo, ako sa stanovišta Analene Berbok treba da postoji 'zimski štit', da li bi trebalo da postoji neka vrsta 'letnjeg oklopa' ili 'jesenjeg' iz njenog ugla? 'Prolećni pojas vernosti (ujedinjenja)'? Šta je sledeće, o čemu ona priča?", upitala je Zaharova.

Ona je dodala da će "sa samo jednim 'zimskim štitom' biti hladno".

"Nadam se da Berbokova čvrsto stoji na svojoj poziciji i da neće moći da se okrene za 360 stepeni", poručila je porptarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

image