Rusija

Putin sa Evroazijskim ekonomskim savetom: Imamo autoritet i potencijal, napredujemo uspešno

Ruski lider tradicionalno krajem godine održava sastanak Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta
Putin sa Evroazijskim ekonomskim savetom: Imamo autoritet i potencijal, napredujemo uspešno© kremlin.ru/Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Evroazijski ekonomski savez je autoritativna međunarodna asocijacija, saradnja unutar nje uspešno napreduje i otkriva ekonomski potencijal zemalja članica, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta.

"Sarađujemo na principu uzajamne koristi i poštovanja interesa. Za skoro 10 godina postojanja EAEU obim međusobne trgovine između zemalja se udvostručio, a BDP je porastao od 1,60 do 2,5 triliona dolara", naglašava Putin.

Sporazum sa Iranom otvara bescarinski pristup svom tržištu za svu robu iz EAEU, ističe Putin govoreći o prethodno potpisanim sporazumom o zoni slobodne trgovine između EAEU i Irana.

"Uslovi za saradnju su sada znatno bolji", ističe Putin.

Putin je najavio detaljniji razgovor o pitanja koja se tiču razvoja evroazijske integracije i odobrenju deklaracije o daljem razvoju ekonomskih procesa do 2030. godine i u perspektivi do 2045, a koji je predložila Rusija.

Novi dokument sadrži konkretne mere  i jačanje programa zajedničkih napora u ključnim sferama, ali i u nekim koje, kako Putin kaže, dobijaju na značaju, poput klime i medicine. U formiranju projekta su učestovale vlade, ministarstva i stručnjaci svih država članica, dodaje.

Razgovori su počeli sastankom u užem formatu, na kojem učestvuju premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgistana Sadir Džaparov i predsednik Borda Evroazijske ekonomske komisije Mihail Mjasnikovič.

Putin tradicionalno pred Novu godinu u Sankt Peterburgu okuplja svoje kolege iz susednih zemalja, lidere zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) i Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU).

Posle zasedanja Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta sledi sastanak sa učešćem delegacija, kaže Putin.

image
VV inauguration
banner