Rusija

Pomoćnik ruskog predsednika: Rusija postala najveća ekonomija Evrope

SAD ubijaju evropsku ekonomiju, i čim završe s njom, preći će na azijsko tržište, dodao je Oreškin
Pomoćnik ruskog predsednika: Rusija postala najveća ekonomija Evropewww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Pomoćnik ruskog predsednika Maksim Oreškin izjavio je da je Rusija postala najveća ekonomija u Evropi, dok je tik do Japana u borbi za četvrto mesto na svetu.

"Kina je postala vodeća ekonomija, Rusija je postala najveća ekonomija u Evropi, koja već diše u leđa Japanu u trci za četvrto mesto. A azijske ekonomije su ozbiljno napredovale na lestvici. Indija je zauzela treće mesto, Indonezija se popela na sedmo mesto i uskoro će početi da juriša na poziciju Nemačke koja je trenutno šesta", rekao je Oreškin u intervjuu za magazin "Ekspert".

Po njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države ubijaju evropsku ekonomiju, dodavši da će se "čim završe s kanibalizacijom svojih evropskih partnera, fokusirati na azijsko tržište".

"Sada je najvažnije pitanje za vodeće igrače kakav će biti odnos snaga na rastućim tržištima. Sjedinjene Države će se, čim završe s kanibalizacijom svojih evropskih partnera, ubijajući evropsku hemijsku, automobilsku i drugu industrije, fokusirati na azijska tržišta", rekao je Oreškin, prenosi RIA.

On je dodao da se u svetu vodi "trka za suverenitetom", te da su čak i zapadne zemlje, "glavni propovednici globalizacije", počele da se bore za suverenitet u mnogim oblastima.

Prema njegovim rečima, postoje tri nivoa suvereniteta – državni koji se odnosi na politički i bezbednosni sistem, javni koji se odnosi na obrazovanje i kulturu i ekonomski.

"Ako izostavimo svetske velesile, kao što su Kina, SAD ili Indija, onda je čak i relativno mala zemlja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih godina napravila značajan napredak u jačanju sopstvenog suvereniteta", rekao je Oreškin.

Istovremeno, kako je rekao, UAE čuvaju vrednosti sopstvenog stanovništva.

image
VV inauguration
banner