Rusija

Ukrajina osudila Pušilina na 15 godina zatvora

Ukrajinski sud doneo je odluku i o konfiskaciji imovine lidera DNR, a postupak protiv njega pokrenut je zbog njegove umešanosti u referendum u DNR krajem prošle godine, kao i zbog potpisivanja sporazuma sa Putinom o ulasku DNR u sastav Rusije
Ukrajina osudila Pušilina na 15 godina zatvorawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Ukrajinski sud osudio je danas lidera Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina na 15 godina zatvora, uz konfiskaciju njegove imovine, javlja ukrajinsko državno tužilaštvo. 

Pušilin je osuđen u odsustvu zbog toga što je, kako kažu, posegao na teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali i zbog kolaboracionističkih akcija. 

Optužba protiv Pušilina pokrenuta je zbog njegove umešanosti u sprovođenje referenduma u DNR, budući da je on realizovan po njegovoj naredbi. Takođe, Kijev ga je osudio i zbog toga što je potpisao dogovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o ulasku DNR u sastav Ruske Federacije. 

Pomenuti referendum, podsetimo, održan je krajem prošle godine, nakon čega su četiri nove oblasti i zvanično postale deo RF 30. septembra 2022. 

Na poslednju odluku suda Pušilin kaže da mu je "drago" što je osuđen.

"To je za mene povod da budem ponosan - čak je i neprijateljsko 'državno tužilaštvo' ocenilo moje učešće u organizovanju mogućnosti za ljude Donbasa da naprave svoj izbor. I mi smo to i uradili. Odlično, nastavljamo dalje sa radom", poručio je on, prenose "RIA Novosti". 

 

image