Rusija

Kremlj objavio koncept ruskog predsedavanja ZND: Koji će biti prioriteti

U cilju jačanja finansijskog suvereniteta zemalja ZND, napori će biti usmereni na proširenje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim obračunima, uključujući uspostavljanje direktnih odnosa između bankarskih organizacija i integraciju mehanizama prekograničnog plaćanja
Kremlj objavio koncept ruskog predsedavanja ZND: Koji će biti prioriteti© Vladimir Baranov/Global Look Press

Rusko predsedavanje Zajednici Nezavisnih Država (ZND) 2024. godine biće usmereno na obezbeđivanje kontinuiteta i dalje jačanje Komonvelta, kao i na razvoj saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama i zainteresovanim državama, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Kremlja.

"Smanjenje negativnih posledica sankcija i osiguranje energetske bezbednosti su prioritetni zadaci Rusije kao predsedavajuće ZND. Posebni napori biće uloženi u unapređenje aktivnosti organa ZND i povećanje njihove efikasnosti. Predsedavanje će imati za cilj da obezbedi kontinuitet u aktivnostima Komonvelta i dalje jačanje ZND kao integracionog udruženja, povećanje njegovog međunarodnog autoriteta, razvoj saradnje", navodi se.

Dodaje se da će u cilju jačanja finansijskog suvereniteta zemalja ZND, napori biti usmereni na proširenje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim obračunima, uključujući uspostavljanje direktnih korespondentskih odnosa između bankarskih organizacija i integraciju mehanizama prekograničnog plaćanja.

"Produbljivanje ekonomske integracije u kontekstu stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, interakcije u oblasti energetike, industrijske i agroindustrijske saradnje, digitalizacije, transporta i komunikacija, ekologije i zaštite klime, naučne, tehničke i inovativne saradnje", dodaje se.

U sferi spoljnopolitičke interakcije Rusija namerava da posebnu pažnju posveti jačanju pozitivnog imidža ZND u međunarodnoj areni kao integracionom udruženju u razvoju i njegovom prilagođavanju novoj arhitekturi multipolarnog svetskog poretka.

image