Rusija

Rjabkov o mogućoj konfiskaciji ruske imovine: Od Zapada ne očekujemo nikakve razumne akcije

Moskva ponovo upozorava da će sigurno odgovoriti na protivzakonite akcije Zapada, ukoliko dođe do konfiskacije njene imovine
Rjabkov o mogućoj konfiskaciji ruske imovine: Od Zapada ne očekujemo nikakve razumne akcijewww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Na Zapadu sve jasnije govore o nameri da konfiskuju rusku imovinu, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, i dodao da će u tom slučaju Moskva sigurno odgovoriti istom merom, iako sada nije vreme da se otkrije i kako.

"Od zapadnih protivnika ne očekujemo nikakve razumne akcije, nikakve korake koji pokazuju makar i minimalno razumevanje toga koliko je štetna i kontraproduktivna sama rasprava o ovoj temi", poručio je Rjabkov.

Ipak, kako kaže, postaje jasno da ova ideja "dobija sve konkretniji oblik", iako još nije realizovana.

Ruska sredstva su, podsetimo, u velikom broju zemalja Zapada zamrznuta. Moskva je više puta upozoravala da bi konfiskacija te imovine, i njeno dalje korišćenje za obnovu Ukrajine, što kao opciju najavljuju pojedini zvaničnici, bilo protivzakonito. Rusija ističe da je spremna za dijalog, ali njeni stručnjaci ocenjuju da ima malo razloga za optimizam. 

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije dodaju da je Vašington navodno osmislio "novu formulu po kojoj se može prepoznati kao žrtva ruske Specijalne operacije i konfiskovati suverene rezerve naše zemlje", a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron ističe da Zapad ima prava da iskoristi 350 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, tvrdeći da za to postoje pravna, moralna i politička opravdanja.

image