Rusija

Šojgu otkrio kako su oslobođeni Avdejevka i Krinki: Putinova ideja pobedila kontraofanzivu Kijeva

Ruski ministar odbrane govorio je o neuspeloj ukrajinskoj kontraofanzivi, oslobađanju ruskih gradova, utvrđenju koje su ukrajinske snage izgradile u Avdejevki i razmeštanju nuklearnog oružja u svemiru
Šojgu otkrio kako su oslobođeni Avdejevka i Krinki: Putinova ideja pobedila kontraofanzivu Kijevawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Zapadne metode i tehnika vođenja borbe nisu ni jedinstvene ni uspešne, to potvrđuje i neuspeh dugonajavljivane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu glavnom uredniku TASS-a Mihailu Petrovu.

"Ni vi ni ja ne možemo da navedemo nijedno mesto gde su imali iole uspešnu operaciju. Bilo da se radi o Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji", rekao je Šojgu.

Sa druge strane, ruska vojska u jeku Specijalne vojne operacije (SVO) postaje sve jača, opremljenija, iskusnija i ujedinjenija, navodi ministar.

Na osnovu rezultata iz 2023. godine, jasno je da su ruska komanda i druge jedinice dostigle viši nivo, to je danas druga vojska, napominje Šojgu.

Za pokušaj kontraofanzive prošle godine, Ukrajina je okupila grupu od 160.000 ljudi, 800 tenkova, 150 aviona, kao i 30 rezervnih bataljona, otkrio je Šojgu i dodao da su pripremali ozbiljnu ofanzivu.

Međutim, Rusija je pre neprijateljske kontraofanzive stvorila moćnu liniju odbrane dugu skoro 2.000 km, a to je bila ideja Vladimira Putina, naglasio je ministar.

S druge strane, plan ukrajinske kontraofanzive su kovali eksperti u Poljskoj i baltičkim zemljama, dodao je ministar i otkrio da je plan bio da do Azovskog mora i preseku kopneni koridor do Krima.

Grad Krinki je oslobođen

Oružane snage Ukrajine su u gradu Krinki u Hersonskoj oblasti imale zadatak da obezbede prodor ka Krimu, pojasnio je Šojgu.

Zbog toga je, kako je rekao, ukrajinska komanda tamo koncentrisala četiri brigade 30. korpusa marinaca koji su se ranije borili u različitim pravcima. "Veoma jaki momci. Neki od njih su bili u Marijupolju, bili su dobro pripremljeni, obučeni i naoružani, a bilo je i stranih vojnika", rekao je Šojgu.

Čišćenje naselja je završeno, potvrdio je minisar, rekavši da je tu informaciju dobio sa prvih linija od komandanta grupe "Dnjepar", general-pukovnika Teplinskog.

Nema nuklearnog oružja u svemiru

Nema potrebe da američke vlasti plaše svet lažima o razmeštanju nuklearnog oružja u svemiru, posebno kada postoje stvarniji razlozi za zabrinutost, naglasio je ruski ministar.

Pritom, 260 satelita zemalja koje podržavaju Ukrajinu trenutno u onlajn režimu radi protiv Rusije, dodao je ruski ministar.

Samo u ovom trenutku postoji 65 specijalizovanih izviđačkih satelita NATO-a koji prenose informacije o kretanju ruskih trupa i druge važne podatke, napomenuo je Šojgu.

Kako je teklo oslobađanje Avdejevke

Pripreme za operaciju oslobađanja Avdejevke vrše se od jeseni 2023. godine, otkrio je ruski ministar odbrane. Ideja je bila da se okupi dovoljan broj snaga na severu i jugozapadu Avdejevke kako bi se neprijatelju pružio otpor, dodao je ministar.

Gradeći odbranu, ruska vojska je shvatila da su Ukrajinci devet godina gradili utvrđenje u Avdejevki, pravili su podzemne tunele i moćne betonske konstrukcije pod zemljom, otkrio je Šojgu.

"Ruska vojska je u jednom momentu na dnevnom nivou izvodila 460 udara na ukrajinske trupe. To je oko 200 tona. Svaki dan su bacane bombe od 500 kilograma sa velikom preciznošću", rekao je.

Uspeh je postignut umnogome zahvaljujući ruskim pilotima, koji su borbeno iskustvo sticali u Siriji, dodao je ministar.

Ruske trupe su stvorile nepodnošljive uslove za neprijatelja u Avdejevki, toliko da je bio primoran da pobegne odatle, zaključio je ministar.

image