Rusija

Kalinjingrad odgovorio na pretnje: Ne zveckajte oružjem, ne ispadajte idioti u očima sveta

Baltičko more nikada neće postati unutrašnjost za zemlje NATO-a, pošto se tu nalaze tri ruske luke – Kalinjingrad, Sankt Peterburg i Ust Luga, poručile su kalinjingradske vlasti
Kalinjingrad odgovorio na pretnje: Ne zveckajte oružjem, ne ispadajte idioti u očima svetawww.globallookpress.com © MFA Russia

Kalinjingrad nikome ne preti, dok njemu susedne zemlje zveckaju oružjem, rekao je portparol guvernera Kalinjingradske oblasti Dmitrij Liskov, odgovarajući na reči litvanskog ambasadora u Švedskoj i bivšeg litvanskog ministra spoljnih poslova Linasa Linkevičijusa.

Naime, Linkevičijus je zapretio Rusiji da će, ako pokuša da izazove NATO, Kalinjingrad prvi biti "neutralisan" i da je nakon pristupanja Švedske, Baltičko more postalo unutrašnje za NATO.

"Živimo na svojoj zemlji i razvijamo svoju teritoriju. Komšije zveckaju oružjem, odjednom zaboravivši na 20 godina zajedničkog dobrosusedstva. Savetujem komšijama da, kako ne bi ispali idioti naočigled celog sveta, pre nego što javno dozvole sebi takve izjave dobro prouče ovo pitanje", poručio je Liskov.

Baltičko more nikada neće postati unutrašnje za zemlje NATO-a, pošto se tu nalaze tri ruske luke – Kalinjingrad, Sankt Peterburg i Ust Luga, istakao je ruski zvaničnik.

Da Baltičko more "nikada neće pretvoriti u unutrašnje more NATO-a", ukazao je prošlog novembra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, rekavši da su sve takve izjave "samo stilske figure u govoru neozbiljnih političara".

Kako je naglasio senator iz Kalinjingrada Aleksandar Šenderjuk Židkov, enklavu pouzdano čuvaju snage ruske Baltičke flote.

Rusija je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a i da nema nameru da započinje sukob, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Ruski zvaničnici ističu da je Moskva i dalje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a da Zapad mora da napusti svoj kurs ka militarizaciji kontinenta.

image