Rusija

Sa reči na dela: Ruska komesarka za dečja prava pomogla da se vrati 32 dece iz Sirije u Rusiju

Na putu kući, grupu dece pratili su zaposleni u Kancelariji dečjeg ombudsmana, lekari Ruske dečje kliničke bolnice "Pirogov" i Ruskog centra za sudsku medicinu Ministarstva zdravlja Rusije
Sa reči na dela: Ruska komesarka za dečja prava pomogla da se vrati 32 dece iz Sirije u RusijuGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Ruska komesarka za dečja prava Marija Lvova-Belova pomogla je da se iz izbegličkih kampova u Siriji u Rusiju vrati 32 ruske dece, saopštila je pres služba ombudsmana.

"Još jedna grupa ruske dece, koja su se nalazila u izbegličkim kampovima u Trans-Eufratu, vraćena je u svoju domovinu. Dečiji ombudsman se sastao sa Odborom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sa 32 dece na aerodromu 'Čkalovski'", navodi se.

Na putu kući, grupu dece pratili su zaposleni u kancelariji dečjeg ombudsmana, lekari Ruske dečje kliničke bolnice "Pirogov" i Ruskog centra za sudsku medicinu Ministarstva zdravlja Rusije.

Osim toga, pomoć su pružili zaposleni u ambasadi Rusije u Damasku, vojnici Oružanih snaga Rusije u Siriji i Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije.

"Uspeli smo da se dogovorimo sa kurdskom stranom o vraćanju 32 dece uzrasta od pet do 17 godina porodicama u Rusiji. Radi se o 12 devojčica i 20 dečaka. Deca će proći lekarski pregled na saveznoj klinici i socijalnu rehabilitaciju u jednom od moskovskih centara i dalje se sastati sa svojim rođacima kod kojih će živeti pod starateljstvom", kazala je Lvova-Belova.

Prema njenima rečima, uz posredništvo Kancelarije ombudsmana, u Rusiju je vraćeno ukupno 546 dece iz Sirije, Iraka, Pakistana i Turske, uzimajući u obzir i današnju grupu.

Ona je obećala da će nastaviti da radi na povratku dece sa Bliskog istoka.

image