Rusija

Putin pokrenuo dva projekta: Novi blok za Lenjingradsku nuklearku i nova brza pruga Moskva-Peterburg

Nova pruga će skratiti vreme putovanja od severne prestonice do Moskve na dva sata i 15 minuta, ukazao je ruski predsednik i naglasio da Rusija ima najbolju železnicu
Putin pokrenuo dva projekta: Novi blok za Lenjingradsku nuklearku i nova brza pruga Moskva-Peterburgwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin je pokrenuo dva velika projekta – izgradnju 7. bloka Lenjingradske nuklearne elektrane i izgradnju brze pruge od Moskve do Sankt Peterburga, saopšteno je iz Kremlja.

"Ova dva objekta su veoma značajna za privredu, industriju, za izgradnju našeg infrastrukturnog, tehnološkog, energetskog potencijala, za razvoj regiona i poboljšanje kvaliteta života ljudi", istakao je ruski lider.

Agregat koji se gradi će zameniti jedan od postojećih blokova Lenjingradske nuklearne elektrane, čime će se povećati njen proizvodni kapacitet, ukazao je ruski predsednik na svečanoj ceremoniji putem video veze iz Novog Ogareva u Moskovskoj oblasti.

Takođe, nova pruga će skratiti vreme putovanja od Sankt Peterburga do Moskve na dva sata i 15 minuta.

"Na prošlom sastanku smo se dogovorili da ćemo se još jednom susresti u ovom sastavu i konstatovati da su sva pitanja razrađena i rešena. Dogovoreno je da na ovom sastanku potvrdimo početak novog velikog projekta", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je svima poželeo uspeha u radu i zahvalio na realizaciji svih pripremnih radova koji će omogućiti realizaciju projekta.

Rusija ima najbolju železnicu, a brza pruga će omogućiti veću brzinu teretnih vozova, dodao je Putin.

Izgradnja brze pruge Sankt Peterburg-Moskva je predviđena projektom Transportne strategije Ruske Federacije do 2030. Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini naveo da će pruga proći kroz grad Tver i Veliki Novgorod.

image