Rusija

Nebenzja: Cilj SVO da se demilitarizuje Ukrajina je ispunjen

Stalni predstavnik Rusije pri UN konstatovao je da Zapad svojom retorikom rizikuje da sukob u Ukrajini gurne u novu, nepredvidivu fazu, te upitao zapadne predstavnike u SB da li su spremni da ratuju protiv Rusije u svojim državama
Nebenzja: Cilj SVO da se demilitarizuje Ukrajina je ispunjenGetty © Photo by David Dee Delgado/Getty Images

Cilj Specijalne vojne operacije da se Ukrajina demilitarizuje je ispunjen, militanti opstaju zahvaljujući snabdevanju NATO oružjem, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se Oružane snage Ukrajine već duže vreme ne bore sopstvenim oružjem, možemo reći da je cilj naše SVO da demilitarizuje Ukrajinu ispunjen. Sada militanti opstaju isključivo zahvaljujući snabdevanju iz zemalja NATO-a. Međutim, uprkos prebacivanju najskuplje zapadne opreme na front, ruske oružane snage dosledno nastavljaju da uništavaju ′abramse′ i ′leoparde′", rekao je Nebenzja.

Istovremeno je naglasio da je beskorisno negirati direktnu umešanost zemalja NATO-a u sukob u Ukrajini, odnosno da su razmere učešća Alijanse u održavanju režima u Kijevu mnogo veće nego što tvrde u Vašingtonu i Briselu.

Pozvao je "kustose i lutkare kijevskog režima" da razmisle o tome kako izgleda spolja njihova podrška "diktaturi u Ukrajini, koja je svakim danom sve jača", ali i istakao da zapadne zemlje, govoreći navodno o zaštiti slobode i nezavisnosti, u stvari samo brane predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Da li ste spremni da ratujete protiv Rusije u svojim državama?

"Niko ne preti i nikad nije pretio Ukrajini kao takvoj i Ukrajincima: bili smo i ostali spremni da sa njima živimo u dobrosusedstvu, miru i slozi", zaključio je on.

Dodao je da na Zapadu daju "lude izjave o direktnoj konfrontaciji između Rusije i NATO-a", ističući da je Zapad uveliko doveo Ukrajinu do ivice ambisa, te da su počela i "podrhtavanja", jer nisu uspeli da nanesu "strateški poraz" Rusiji.

Konstatovao je i da Zapad svojom retorikom rizikuje da sukob u Ukrajini gurne u novu, nepredvidivu fazu, te upitao zapadne predstavnike u SB da li su spremni da ratuju protiv Rusije u svojim državama.

"Da li shvatate da svojom neodgovornom retorikom podižete ulog i rizikujete da sukob gurate u novu, zaoštrenu i nepredvidivu fazu? Da li ste spremni da se borite sa Rusijom u svojim zemljama i da li šira evropska javnost razume posledice vaših postupaka?", upitao je Nebenzja kolege iz zapadnih država.

Nebenzja se osvrnuo i na pitanje učešća francuskih vojnika u sukobu, napominjući da bi Pariz trebalo da bude svestan da će njihovo vojno osoblje biti prioritetna meta Moskve.

image