Srbija i Balkan

Nastavljeni pritisci zbog sednice SB UN: Ko ruši tekst Rusije o NATO agresiji 1999?

Ukoliko dođe do glasanja o nacrtu rezolucije u SB UN, očekuju se da će SAD, Francuska i Velika Britanija uložiti veto
Nastavljeni pritisci zbog sednice SB UN: Ko ruši tekst Rusije o NATO agresiji 1999?© Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Zapad diže glas protiv sednice Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije povodom 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije jer nikad nije priznao taj čin kao agresiju i zato što nije našao opravdanje iz 1999. Takođe, činjenica da su Rusi zatražili zasedanje predloživši da se tom prilikom osudi vojna operacija koju je Alijansa vodila protiv naše zemlje izazvao je burnu reakciju Zapada jer je sa Moskvom trenutno, u uslovno rečenom, ozbiljnom sukobu.

Ovako za "Novosti" komentariše bivši ambasador Srbije pri UN Branko Branković otvoreno protivljenje zapadnih sila da se u Njujorku u ponedeljak održi sednica SB UN koja će biti posvećena godišnjici NATO agresije na Jugoslaviju. 

Prethodno je Državna duma usvojila nacrt dokumenta kojim se obraća "svetskoj kući" međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Jugoslavije. Takođe, od njih traže da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999, kako se ističe, u interesu kolektivnog Zapada i preduzmu mere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju na SRJ.

"Kad god neko od članova SB UN traži sednicu, on po pravilu uz to predlaže dnevni red i tekst koji bi trebalo da se usvoji", objašnjava Branković.

On kaže da predloženi tekst može da bude u obliku rezolucije ili saopštenja SB ili generalnog sekretara, to su moguće varijante.

"Pretpostavljam da će Rusija, ipak, predložiti rezoluciju i napraviti sasvim dobar tekst koji bi na neki način Zapad mogao da proguta, ali teško jer sve što ide ka tome da se kaže da je vojna operacija NATO na SRJ bila agresija, što ne može da se kaže da je vojna operacija NATO na SRJ bila agresija, što ne može drugačije da se nazove, a to Zapad ne prihvata. Oni govore da je reč o tzv. vojnoj intervenciji iz ovih ili onih razloga, kršenju ljudskih prava Albanaca na Kosovu. To je sve jedna politička igra i videćemo šta će se ne kraju desiti", kaže bivši ambasador Srbije u UN.

Prema rečima Brankovića, ukoliko do glasanja o nacrtu rezolucije u SB UN ipak dođe, očekuju se da će SAD, Francuska i Velika Britanija uložiti veto. 

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da ne zna da li će 25. marta na zahtev Rusije biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom četvrt veka od NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

"Ne znamo da li će sednica uopšte biti održana, jer se uoči nje glasa kako bi se proceduralno videlo da li treba da se održi ili ne. Negativnim ishodom glasanja bi se 'nešto naškodilo Rusiji", rekao je Dačić.

On je juče izjavio, posle sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, da mu je on rekao da postoji dogovor između pet stalnih članica, da ne osporavaju jedna drugoj kad neko traži sednicu. I da je to tako u poslednjih pet godina.

"Međutim, mi sa druge strane imamo najave od zapadnih zemalja sa porukom 'nemojte džabe da dolazite'. Da li su to međusobne žaoke koje se upućuju ne možemo da znamo u ovom trenutku, ali ono što je sigurno jeste da ćemo se mi pripremiti za tu sednicu", rekao je Dačić. 

On je naglasio i da on kao predstavnik Srbije treba da ide na tu sednicu ne kao arbitar u međunarodnim odnosima velikih sila, nego da priča o svoji problemima, o bombardovanju, i kako je naglasio, o ilegalnoj akciji kojom je porušen sistem UN i kada su stradali civili na teritoriji bivše SRJ. 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner