Rusija

Nebenzja: Američka rezolucija o Gazi licemerna, sramota je glasati za nju

Ruski ambasador pri UN objasnio je zašto su Rusija i Kina stavile veto na tekst koji su predložile SAD
Nebenzja: Američka rezolucija o Gazi licemerna, sramota je glasati za nju© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Tekst američkog nacrta rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze na koji su Rusija i Kina juče stavile veto, bio je prema rečima ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenze – "licemeran" i nije eksplicitno pozivao na "ućutkivanje oružja" u Pojasu Gaze.

Rezolucija koju su predložile SAD poziva na hitan prekid vatre, ali ne postavlja rok, niti precizira da li primirje treba da bude trajno ili privremeno.

"Nećemo više tolerisati besmislene rezolucije koje ne pozivaju na prekid vatre i koje nas ne pokreću napred. To bi Izraelu dalo odrešene ruke i rezultiralo bi uništavanjem, devastacijom ili raseljavanjem čitavog Pojasa Gaze i čitavog njegovog stanovništva", naveo bi Nebenzja.

On je dodao da Vašington "namerno obmanjuje međunarodnu zajednicu" i naglasio je da bi bila "sramota" glasati za rezoluciju.

Palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur rekao je da je "jednostrana" rezolucija odbijena "iz očiglednih" razloga. On je osudio "klasifikovanje događaja kao terorizam" i osudio "genocid nad palestinskim narodom". 

image
VV inauguration
banner