Rusija

Nariškin sa ministrom državne bezbednosti Severne Koreje: Saradnja u borbi protiv terorizma

Direktor Ruske spoljne obaveštajne službe i ministar državne bezbednosti Severne Koreje Li Čang Dae razgovarali su i o produbljivanju rusko-severnokorejske saradnje u uslovima pokušaja povećanja pritiska spoljnih sila
Nariškin sa ministrom državne bezbednosti Severne Koreje: Saradnja u borbi protiv terorizmawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin boravio je u poseti Severnoj Koreji od 25. do 27. marta, a u Pjongjangu su održani detaljni pregovori sa ministrom državne bezbednosti te zemlje Li Čang Daeom o jačanju saradnje u borbi protiv špijunaže, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.

"Razgovarano je o međunarodnoj situaciji i osiguravanju regionalne bezbednosti i produbljivanja rusko-severnokorejske interakcije u uslovima pokušaja povećanja pritiska spoljnih sila", navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da su pregovori protekli u toploj, prijateljskoj atmosferi i demonstrirali jedinstvo pristupa problemima o kojima se razgovaralo.

Bilateralna razmena između Ruske Federacije i Severne Koreje intenzivirana je u drugoj polovini 2023. godine, nakon samita lidera Severne Koreje Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina u septembru prošle godine.

Pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom održani su 13. septembra na kosmodromu Vostočni. U oktobru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio Severnu Koreju.

image