Rusija

Sudbina rudara nepoznata: Podzemne vode gotovo sasvim poplavile rudnik u Amurskoj oblasti

Urušavanje kamena u rudniku "Pionir" u okrugu Zeja dogodilo se 18. marta, a od tog trenutka pod ruševinama se nalazi 13 ljudi
Sudbina rudara nepoznata: Podzemne vode gotovo sasvim poplavile rudnik u Amurskoj oblasti© Tanjug/Russia Emergency Situations Ministry press service via AP

Podzemne vode gotovo potpuno su poplavile rudnik "Pionir" u Amurskoj oblasti gde je, nakon nesreće 18. marta, ostalo zarobljeno trinaest rudara, rekao je za "RIA Novosti" predstavnik hitnih službi.

"Rudnici, odsečeni klizištem, gotovo su potpuno poplavljeni vodom", rekao je sagovornik "RIA Novosti".

Urušavanje kamena u rudniku "Pionir" u okrugu Zeja dogodilo se 18. marta, a od tog trenutka pod ruševinama se nalazi 13 ljudi, zaposlenih u organizaciji specijalizovanoj za rudarstvo i kapitalne rudarske radove.

U Amurskoj oblasti uveden je regionalni režim vanredne situacije. Spasioci iz Kuzbasa i regiona Dalekog istoka rade na licu mesta danonoćno.

Početkom nedelje priveden je generalni direktor rudnika "Pionir" koji je optužen za kršenje bezbednosnih uslova tokom rada.

Prema istrazi, optuženi je, dok je bio na čelu opasnog proizvodnog pogona, znao da se radovi u rudniku izvode u granicama ležišta rezervoara (kamenolom ispunjen vodom). Okrivljeni nije organizovao isušivanje kamenoloma, pa je došlo do probijanja vode iz rezervoara kamenoloma i urušavanja kamena.

image