Rusija

Kremlj: Makron je najradikalniji pobornik eskalacije u Ukrajini

Rusija će tražiti da se kazne odgovorni za zločine kijevskog režima, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Makron je najradikalniji pobornik eskalacije u UkrajiniGetty © Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group

Francuski predsednik Emanuel Makron zauzima najradikalnije stavove u evropskom establišmentu o potrebi slanja trupa u Ukrajinu, a Kremlj prati tu retoriku, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov. 

"Vidimo različite tačke gledišta sa različitim nijansama u evropskom političkom establišmentu. Takođe vidimo da, u tom slučaju, najradikalnije stavove zauzima francuski predsednik Emanuel Makron, koji je inicijator diskusije o potrebi slanja stranih vojnih kontingenata u Ukrajinu. Sve to pomno pratimo", kazao je Peskov.

Peskov se osvrnuo i na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o mogućem miru u Ukrajini, ocenivši da to ne menja evropski kurs ka povećanju uključenosti u sukob.

"Takve izjave ne menjaju suštinu onoga što se dešava. Nemačka je već prilično uključena u sukob", istakao je portparol Kremlja.

Kako je napomenuo, Evropska unija ima različite stavove o tome da li je potrebno povećati stepen uključenosti prestonica u sukob u Ukrajini.

"To ne menja dominantan pristup u Evropi o potrebi da se Ukrajina provocira na borbu do poslednjeg Ukrajinaca. Sve njih ujedinjuje deklarisana politička volja da podrže Ukrajinu u meri u kojoj je to neophodno, do samog kraja", ukazao je.

Rusija će tražiti da se kazne odgovorni za zločine kijevskog režima

Peskov je dodao da će Rusija tražiti kaznu svih onih koji stoje iza zločina kijevskog režima, komentarišući izveštaj Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

"Svi ratni zločini kijevskog režima su pažljivo dokumentovani. Podaci sadržani u izveštaju Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava nisu nikakva novost za rusku stranu. Bili smo svesni tih zločina i učinićemo sve da oni koji stoje iza njih dobiju odgovarajuću kaznu", naglasio je Peskov.

image