Rusija

U telefonu jednog od teroriste iz "Krokusa" pronađene fotografije s ukrajinskom zastavom

Moskva je započela proveru pripadnika ukrajinske obaveštajne službe i islamskih terorističkih organizacija kako bi se utvrdilo da li su i na koji način umešani u teroristički napad na Moskvu
U telefonu jednog od teroriste iz "Krokusa" pronađene fotografije s ukrajinskom zastavomwww.globallookpress.com © Alexey Belkin

U telefonu jednog od optuženih za teroristički napad na "Krokus siti" pronađene su fotografije kamufliranih ljudi sa ukrajinskom zastavom, iza kojih su se nalazile uništene kuće, saopštio je danas Istražni komitet Rusije.

Ovi podaci mogu ukazivati na vezu između terorističkog napada i SVO, zaključuje Istražni komitet.

Istraga dodaje da su izvršioci napada odabrali "Krokus siti" po naredbi organizatora.

"Ujutro 24. februara 2024. godine, odnosno na godišnjicu početka SVO, jedan od saučesnika je, po nalogu rukovodioca, pronašao na internetu snimke ulaza u 'Krokus Siti Hol' i prilaznih puteva do njega i poslao mu (rukovodiocu) snimke".

Istražni komitet dodaje da je osumnjičeni potvrdio svojim iskazom da je to zaista bilo tako.

Iz komiteta dalje navode da se istraga sada bavi i proverom pripadnika ukrajinske službe i islamističkih terorističkih organizacija kako bi se utvrdilo da li su i na koji način povezani sa napadom od prošlog meseca.

Prethodno, Moskva je saopštila da iza napada, u kojem je poginulo preko 140 ljudi, stoje Kijev, London i Vašington.

Javnost je upozorena da postoji opasnost od novih napada. Na teritoriji cele Rusije pojačane su antiterorističke mere. 

Moskva je obećala osvetu i upozorila da će svi oni koji su umešani u teroristički napad na "Krokus siti" biti pronađeni i kažnjeni, a predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je glavni cilj napada bio da se izazove raskol u društvu, budući da je jedinstvo svih naroda koji žive danas u Rusiji njena glavna snaga.

image