Rusija

Rusija: Imamo dokaze o umešanosti Kijeva u teroristički napad u Moskvi

U saopštenju nakon sastanka Istražnog komiteta se, međutim, ne navode detalji o navodnim dokazima
Rusija: Imamo dokaze o umešanosti Kijeva u teroristički napad u Moskvi© Tanjug/Alexander Avilov/Moscow News Agency via AP, File

Ruski organi za sprovođenje zakona otkrili su dokaze da su ukrajinske specijalne službe bile umešane u prošlomesečni teroristički napad na "Krokus siti hol", saopštio je u ponedeljak Istražni komitet.

Saopštenje je objavljeno nakon sastanka kojim je predsedavao šef Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. U izveštaju se ne navode detalji o tome šta je rečeno na sastanku, već samo da postoje "značajni dokazi" o umešanosti Kijeva.

Nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno više od 140 ljudi, uhapšena su četvorica osumnjičenih počinilaca i sedam navodnih saučesnika. Ruski zvaničnici su izrazili sumnju da je zločin isplanirala ukrajinska vlada, koja je koristila radikalne islamiste kao izvršioce.

Kijev je negirao optužbe, prvobitno tvrdeći da Moskva stoji iza napada, da bi se kasnije usaglasio sa zapadnim zemljama koje tvrde da je ISIS-K, ogranak međunarodne terorističke organizacije Islamska država (IS, ranije ISIS) sa sedištem u Avganistanu, orkestrirao masakr. Grupa je preuzela odgovornost.

Ruska bezbednosna agencija FSB objavila je u nedelju zapisnike sa ispitivanja osumnjičenih, koji su tvrdili da su dobili uputstva da pobegnu ka ukrajinskoj granici po izvršenju terorističkog napada.

image