Rusija

Reka Ural dostigla rekordan nivo: U Orenburgu se oglasile sirene, u toku masovna evakuacija (VIDEO)

Gradom patrolira odred ruskog Ministarstva za vanredne situacije (MČS) koji traži žrtve i izvodi ih iz poplavljenog područja čamcem, potrošačima prenose struju na rezervna kola
Reka Ural dostigla rekordan nivo: U Orenburgu se oglasile sirene, u toku masovna evakuacija (VIDEO)www.globallookpress.com © Sergey Nikiforov/news.ru

Nivo vode u reci Ural kod Orenburga dostigao je rekordno visok nivo za više od dva metra, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. 

Gradonačelnik Sergej Salmin naveo je na Telegramu da se zbog opasne poplavne situacije u tom gradu, sprovodi masovna evakuacija stanovnika.

"U gradu se oglasila sirena. U toku je masovna evakuacija u Orenburgu", napisao je Salmin.

On je pozvao na hitnu evakuaciju stanovnika stambenog kompleksa "Grand Park", sela Kujbiševo i Solnečno.

Salmin je podsetio da sa sobom treba da ponesete dokumenta, lekove i osnovne stvari.

"Odmah napustite svoje kuće, situacija je kritična, ne gubite vreme", pozvao je gradonačelnik.

U nekim ulicama Orenburga će privremeno isključiti struju jer reka Ural konstantno raste i postoji opasnost da energetski objekti budu poplavljeni, upozorio je kabinet gradonačelnika na Telegramu.

Sada zaposleni u Orenburškom proizvodnom odeljenju prenose struju potrošačima na rezervna kola i isključuju sa napajanja podstanice u zoni rizika, dodala je administracija.

Prema podacima vlasti Orenburške oblasti, nivo vode u reci Ural kod Orenburga dostigao je 1129 centimetara, što je za 69 centimetara više nego dan ranije. Opasni nivo je premašen za 199 centimetara.

Ranije se saznalo da je u gradu tokom noći poplavljeno još 900 kućnih parcela i 361 kuća, a evakuisano je 99 stanovnika. Vrhunac poplave, prema rečima zamenika šefa administracije Orenburga Alekseja Kudinova, dogodiće se u petak, nakon čega će nivo vode početi da opada.

Gradom patrolira odred ruskog Ministarstva za vanredne situacije (MČS) koji traži žrtve i izvodi ih iz poplavljenog područja čamcem.

U Orenburškoj oblasti se nalazi i ministar MČS-a Aleksandar Kurenkov gde zajedno sa odborom nastavlja da otklanjaju posledice poplava i pružaju sveobuhvatnu pomoć stanovništvu.

"U prethodna 24 sata voda je izbačena iz 791 objekta. Ostale su poplavljene 5.182 kuće. Evakuisano je 2.556 ljudi, među kojima je 801 dete. U 13 centara za privremeni smeštaj nalazi se 1.088 lica, među kojima je 157 dece", precizirali su u saopštenju Ministarstva.

Deo brane na reci Ural u Orsku koji je probila voda je potpuno obnovljen i voda ne otiče u naseljene delove grada, saopštio je MČS

Za izvlačenje vode iz poplavljenih područja koriste se motorne pumpe, specijalna oprema i kompleks pumpe i creva "škval" kapaciteta 350 litara u sekundi.

Do problema je došlo 5. aprila, nakon proboja brane koja je štitila grad Orenburg od reke Ural. Guverner oblasti je na jučerašnjem sastanku sa Vladimirom Putinom poručio da je sada najteže u gradu Orenburgu i dodao da se očekuje da će nivo vode u reci Ural nastaviti da se povećava u blizini tog grada. Sa druge strane, u gradu Orsku situacija se, kako je rekao, stabilizovala. 

image