Rusija

Ural nastavlja da raste: Poplavni talas kreće se ka selu Ilek u Orenburškoj oblasti

Nivo vode u reci Tom, u Novokuznjecku, porastao je na 530 centimetara, ostao je metar do kritičnog vodostaja
Ural nastavlja da raste: Poplavni talas kreće se ka selu Ilek u Orenburškoj oblasti© Tanjug/AP Photo

Nivo reke Ural u Orenburgu porastao je za 22 centimetra od 6 do 12 časova po moskovskom vremenu i sada iznosi 1082 santimetara, saopštio je kabinet gradonačelnika grada na Telegramu.

Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov, koji je ponovo stigao u poplavljeni Orenburg, proverio je kako napreduju radovi na dodatnom jačanju brane koja štiti mikrookrug Solnečni kod reke Ural, gde živi više od 5.000 ljudi. 

"Aleksandar Kurenkov je zajedno sa guvernerom Orenburške oblasti Denisom Paslerom i načelnikom Orenburga Sergejem Salminom izvršio inspekciju jednog od gradskih okruga i ocenio napredak radova na izgradnji zaštitnih objekata", navodi se.

Kako se naglašava, poplavni talas se kreće ka selu Ilek u Orenburškoj oblasti. 

Ministarstvo za vanredne situacije je dodalo da se, prema prognozi, vrhunac poplava u gradu očekuje u bliskoj budućnosti.

"Sve neophodne službe su uključene u potrebnom obimu. Zaposleni ruskog Ministarstva za vanredne situacije nastavljaju da prate situaciju i drže strogu kontrolu nad nivoom vode", napominje se.

Gradska uprava je dodala da se u Orenburgu evakuišu stanovnici baštenskih udruženja i rekreativnih centara koji se nalaze duž reke Ural.

"Od 15 časova do 16.30 izvršiće se inspekcija svih rekreativnih centara duž reke, počevši od mosta na Zagorodnom", ističe se.

Napominje se da je nivo vode u reci Tom, u Novokuznjecku, porastao na 530 centimetara i da je ostao metar do kritičnog vodostaja.

Navodi se da nivo reke Sakmara polako opada i da je u istom vremenskom periodu izgubila jedan centimetar.

Sada je nivo Sakmare kod Tatar Kargalija 808 centimetara sa kritičnim nivoom od 870, dodala je administracija.

image