Rusija

Lavrov nakon sastanka ministara ZND: Planovi Zapada da nas uništi padaju u vodu

Zapad pokušava da se meša u poslove ZND, SAD i njihovi sateliti pokušavaju da upadnu u zajednički prostor, poručio je ruski ministar
Lavrov nakon sastanka ministara ZND: Planovi Zapada da nas uništi padaju u vodu© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Planovi zapadnih zemalja da doprinesu raspadu Zajednice nezavisnih država su osuđeni na propast, proučio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova ZND u Minsku, prenosi dopisnik BELTA.

Zapad pokušava da se meša u poslove ZND, SAD i njihovi sateliti pokušavaju da upadnu u zajednički prostor, primetio je ruski ministar.

"Ne žele da dozvole sprovođenje sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, a sličnu politiku vode i u odnosu na Moldaviju", pojasnio je Lavrov.

Međutim, zemlje ZND, pod ogromnim pritiskom, ostaju privržene osnovnim principima zajednice, naglasio je Sergej Lavrov.

"Moramo da postignemo stvarni suverenitet zemalja postsovjetskog prostora, kako bismo osigurali da one izađu iz senke Ruske Federacije", naglasio je ruski ministar.

"Uveren sam da je, strateški gledano, zapadna struja osuđena na neuspeh", poručio je on.

Zemlje ZND su potvrdile solidarnost sa Rusijom po pitanju pretnje terorizma, kao i u vezi sa terorističkim aktom u "Krokus Sitiju", dodao je ruski ministar.

Odgovarajući na pitanje novinara beloruske agencije o eventualnim pregovorima sa ukrajinskom stranom, Lavrov kaže da se ni u Kijevu, ni među ukrajinskim saveznicima, ne primećuje želja za obnovom pregovaračkog procesa sa ruskom stranom i za mirnim rešenjem.

"Zapad želi da ostvari ozloglašenih deset tačaka formule mira Vladimira Zelenskog. Blago rečeno – to je put koji ne vodi nigde", poručio je ruski ministar.

Govoreći o mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, Lavrov je rekao da Rusiji ne planiraju da pozovu i da je druga strana jasno rekla da se prvo mora stvoriti "kolektivni ultimatum za Rusiju".

"Sve to lišava švajcarski poduhvat bilo kakvog uspeha", naglasio je Lavrov.

image