Rusija

Ruska Duma: Ukrajinci napadaju NE Zaporožje, ali uzde drži Vašington

Apsurdno je da se Kijev usudi da nuklearku napadne na sopstvenu incijativu, tvrdi Šeremet
Ruska Duma: Ukrajinci napadaju NE Zaporožje, ali uzde drži Vašington© Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Ukrajinske trupe napadaju nuklearnu elektranu Zaporožje uz odobrenje američkih vlasti, tvrdi poslanik Državne dume, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet, a prenose "RIA Novosti".

"Činjenica da Ukrajina, bez odobrenja Sjedinjenih Država, napada nuklearnu elektranu Zaporožje sama, na sopstvenu inicijativu, zvuči apsurdno. Sjedinjene Države čvrsto drže uzde... nemoguće je to izvršiti bez njihovog odobrenja", rekao je Šeremet.

Prema njegovim rečima, Vladimira Zelenskog Anglosaksonci koriste "da realizuju najtragičnije scenarije".

"Danas Sjedinjene Države nameću novu trku u naoružanju celom svetu u svojoj ludoj želji da po svaku cenu preuzmu globalno liderstvo i vrate se unipolarnom svetu pogodnom za Sjedinjene Države", dodao je poslanik.

Da se čak i nuklearni terorizam u Vašingtonu doživljava kao dobra stvar ako je usmeren protiv Ruske Federacije, poručio je i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Podsticanje zločinačkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je slično hodanju po ivici noža. Neodgovorni napadi na Kijev prete nuklearnom katastrofom, a takve akcije podrivaju globalnu bezbednost", kazao je Antonov.

I portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je da li su predsednik SAD Džozef Bajden, lider Francuske Emanuel Makron, i kancelar Nemačke Olaf Šolc i "drugi branioci divljih životinja" svesni da napadi na Zaporošku mogu za sobo ostaviti pustoš.

"Koliko još puta Oružane snage Ukrajine treba da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu da Zapad i monstrum Zelenski, kojeg su odgajili, prestanu da ponavljaju ovaj smrtonosni čin?", upitala je Zaharova.

Ukoliko su tačne tvrdnje ruskih zvaničnika da se ukrajinski napadi na Zaporošku odvijaju uz blagoslov SAD, to ne bi bio prvi put da je Kijev dozvolu za terorističke aktivnosti dobio iz Vašingtona.

Nedavno je "Vašington post" pisao kako su zaposleni u CIA u Kijevu bili su upozoreni na planove ukrajinskih specijalnih službi usmerene protiv Rusije, i kako dodaje medij, ponekad su i izražavali strahove zbog njihovih aktivnosti, uključujući i tokom terorističkog napada na Krimski most.

Ali, ništa nisu učinili da to spreče.

Štaviše, SBU je jedan od napada na most izveo koristeći podvodne dronove koji su razvijeni kao deo strogo tajne operacije u kojoj su učestvovale CIA i druge zapadne obaveštajne službe.

Uz to i istraživački i "Pulicerom" nagrađeni novinar Simor Herš otkrio je da su sabotažu "Severnog toka", takođe, planirali Amerikanci.

Predsednik Bajden i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, državni sekretar Entoni Blinken i tadašnji državni podsekretar Viktorija Nuland bili su neposredno uključeni u pripremanje sabotaže.

image