Svet

Politički strateg: Granatiranje Zaporožja je pokušaj Ukrajine da prevari EU

Udari na nuklearnu elektranu u Zaporožju se koriste za podsticanje sankcija koje bi mogle negativno da utiču na Zapadnu Evropu
Politički strateg: Granatiranje Zaporožja je pokušaj Ukrajine da prevari EUwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Posle niza napada na nuklearnu elektranu Zaporožje iz Kijeva je stiglo saopštenje u kome se navodi da su jedini izvor pretnji nuklearnoj elektrani Rusi i "insistira" da Zaporožje "bude vraćeno pod kontrolu njenog zakonitog vlasnika, Ukrajine, i da Rusija odgovara za sve svoje zločine".

Drugim rečima, piše za RT Rejčel Marsden, kolumnista i politički strateg, Kijev implicira da Rusija želi da digne u vazduh nuklearnu elektranu koju kontroliše, i da će, ako vrati elektranu nazad, odjednom prestati da je diže u vazduh?

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u saopštenju glavnu stvar "zakopalo" skroz pri dnu, pozvavši svoje zapadne "partnere" da sankcionišu ruski sektor atomske energije.

Ispostavilo se da je ruski sektor atomske energije praktično otporan na sankcije. Dok je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno govorio o slanju NATO trupa koje bi se u Ukrajini borile protiv Rusa, u toku je zajednički inovacioni poduhvat između francuskih i ruskih inženjera državnih korporacija za atomsku energiju "Rosatom" i "Framatom".

Šef globalne agencije za atomsku energiju čak je upozorio da se ne preduzimaju bilo kakve glupe sankcije Rusiji u sektoru nuklearne energije.

"Upozorio bih na ovu tačku dobre nuklearne energije protiv loše nuklearne energije", rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi na samitu o atomskoj energiji prošlog meseca. "Mislim da to nije ono što treba da imamo na globalnom energetskom tržištu", dodao je.

Sa druge strane, ruska nuklearna energija je opsesija Kijeva. Tome u prilog, piše Marsden, ide vest da je ukrajinska obaveštajna služba (SBU) privela šest inženjera u Harkovu optuženih da su sarađivali sa "Rosatomom" u pokušaju da integrišu elektranu u Zaporožju u rusku nuklearnu mrežu.

Uprkos svemu, zapadni sponzori Kijeva nastavljaju da forsiraju priču da se ne zna ko dronovima napada elektranu u Zaporožju kako bi pokušali da ubede Rusiju da digne ruke. "Rusija igra veoma opasnu igru sa svojom vojnom zaplenom ukrajinske nuklearne elektrane", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Nepromišljeni napad dronom na nuklearnu elektranu Zaporožje povećava rizik od opasne nuklearne nesreće. Takvi napadi moraju da zaustave… Rusija bi trebalo da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje", napisao je na Iksu visoki diplomata EU Žozep Borelj.

Ono što je upadljivo je da niko od zapadnih saveznika Kijeva zapravo ne tvrdi da je Rusija napala sopstvenu imovinu dronovima, na teritoriji koju kontroliše. Umesto toga, oni impliciraju da bi prisustvo Rusije moglo na kraju da opravda nuklearnu katastrofu.

Igrajući zajedno sa Kijevom igru okrivljavanja Rusije, Zapad možda ne shvata da bi ukrajinsko targetiranje ruske nuklearne industrije moglo da dovede do toga da naškode svojim interesima "zarad Ukrajine", zaključuje analitičarka.

image