Rusija

Poplave u Rusiji: Voda počela da opada kod Orska i Orenburga, raste u Kurganskoj oblasti

Poplave u Rusiji nastavljaju se i danas, a voda reke u gradu Orenburgu iznosi preko 11 metara
Poplave u Rusiji: Voda počela da opada kod Orska i Orenburga, raste u Kurganskoj oblasti© Tanjug/AP Photo

Nivo vode u reci Ural kod grada Orenburga počeo je da se smanjuje prvi put od kako su ove godine počele poplave, saopštila je danas vlada Orenburške oblasti.

U jutarnjim časovima, kako se navodi, voda je opala za pet centimetara tako da je visina vode sada 11 metara 82 centimetara.

Voda se spustila i u gradu Orsku u istoj oblasti, ali ovde za 51 centimetar. Za poslednja 24 časa u tom gradu voda je izašla iz 1.230 domova.

U Kurganskoj ovlasti Rusije situacija je, pak, drugačija. Voda se u reci Tobol u gradu Kurganu podigla za 54 centimetara tokom noći, tako da nivo vode sada iznosi pet metara.

Ako nivo vode dostigne šest i više metara, doći će do poplava na desnoj obali Tobola i nekih nižih delova leve obale reke. Preventivno je evakuisano oko 7.100 ljudi, a prema podacima od ovog jutra u Kurganskoj oblasti za sada je potopljeno 304 domova i 473 parcela. Uvedeno je vanredno stanje. 

Problema ima i u Tomskoj oblasti Rusije. U njoj je već potopljeno 130 kuća, a nivo vode u reci Tom kod grada Tomska nastavlja da se povećava, prenose "RIA Novosti". 

image