Rusija

Lavrov sa iranskim kolegom: Nove provokacije vode rastu napetosti na Bliskom istoku

Iranski ministar obavestio je ruskom kolegu o odgovoru Teherana na napad u Damasku
Lavrov sa iranskim kolegom: Nove provokacije vode rastu napetosti na Bliskom istoku© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan obavestio je u telefonskom razgovoru svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova o odgovoru Teherana na izraelski vazdušni napad na ambasadu u Damasku, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Fokus je bio na situaciji na Bliskom istoku, a šef iranskog ministarstva spoljnih poslova obavestio je svog ruskog kolegu o merama koje je Teheran preduzeo kao odgovor na izraelski vazdušni napad na konzularno odeljenje iranske ambasade u Damasku", rečeno je u saopštenju.

Sagovornici su istakli da bi "dodatna eskalacija situacije u regionu i nove opasne provokativne akcije mogle dovesti do povećanja napetosti na Bliskom istoku".

"Sprečavanje ovakvih scenarija i otklanjanje njihovih uzroka trebalo bi da budu predmet posebne prioritetne pažnje Saveta bezbednosti UN", istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je tokom razgovora potvrđeno da se obe strane zalažu za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, rešavanje najhitnijih humanitarnih problema i stvaranje jakih uslova za direktne pregovore u skladu sa rezolucijama UN o rešenju dve države.

image