Rusija

Moskva poziva na uzdržanost: Zabrinuti smo zbog eskalacije na Bliskom istoku

Zbog stava zapadnih članova, Savet bezbednosti UN nije adekvatno odreagovao na nedavni napad po iranskom konzulatu za koji Teheran tvrdi da je doveo do noćašnjih napada, podseća Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Moskva poziva na uzdržanost: Zabrinuti smo zbog eskalacije na Bliskom istokuwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Izuzetno smo zabrinuti zbog još jedne opasne eskalacije na Bliskom istoku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom noćašnjeg napada Irana na Izrael.

Ministarstvo je podsetilo da je MSP Irana saopštilo da je napad izveden kao odgovor na ranije napade po iranskim objektima u regionu, uključujući i napad na iranski konzulat u Damasku, koji je Moskva odlučno osudila.

"Nažalost, zbog stava zapadnih članova Savet bezbednosti UN nije mogao da adekvatno reaguje na napad po iranskom konzulatu", navodi se u saopštenju.

Moskva podseća da je Rusija više puta do sada upozoravala da će svi neregulisani sukobi na Bliskom istoku, koji se "često podgrevaju neodgovornim provokacijama, dovoditi do porasta tenzija".

"Pozivamo sve umešane strane na uzdržanost. Računamo na to da će države iz regiona rešavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem. Smatramo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome", poručuje MSP Rusije.

image