Rusija

Kremlj: Odgovorni za tragediju u Odesi moraju biti kažnjeni

"Mirovna" konferencija u Švajcarskoj, bez učešća Ruske Federacije, očigledno nije usmerena na uspeh, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Odgovorni za tragediju u Odesi moraju biti kažnjeniGetty © Gail Orenstein/NurPhoto/Corbis

Odgovorni za tragediju, koja se dogodila pre 10 godina u Domu sindikata u Odesi, moraju biti kažnjeni. Za takve zločine ne postoji zastarelost, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sećamo se svih onih koji su tada tragično stradali i uvereni smo da oni koji stoje iza tog zločina moraju da budu kažnjeni", poručio je portparol Kremlja.

Peskov je istakao da je "potpuno neprihvatljiva i sramna stranica" u istoriji Ukrajine činjenica da organizatori i izvršioci tog zločina nikada nisu kažnjeni.

U Odesi, nakon puča u Ukrajini 2014. godine, aktivisti antimajdana su u znak protesta postavili šatorski kamp na Kulikovom polju, a popodne 2. maja počeli su sukobi aktivista "antimajdana" na jednoj strani i pristalica puča na drugoj.  

U masovnoj tuči došlo je i do pucnjave, molotovljevim koktelima zausti su šatori na Kulikovom polju, ali taj požar bio je samo uvod u onaj još strašniji koji se dogodio u obližnjoj zgradi Doma sindikata gde su pred ukrajinskim nacionalistima, huliganima i razjarenom ruljom pobegli proruski demonstranti. Policija je već pre toga izgubila kontrolu nad onim što se dešavalo na ulicama, među građanima Odese i nije nikog štitila.

Bilo kakvi pregovori bez Rusije nemaju za cilj uspeh

Govoreći o "mirovnoj" konferenciji u Švajcarskoj, Peskov je rekao da pregovori o rešavanju sukoba u Ukrajini bez učešća Rusije nemaju za cilj uspeh.

"Ne razumemo kakva je to prekretnica ta mirovna konferencija u Švajcarskoj, niti o kakvim se rezultatima može govoriti bez učešća Rusije. To je potpuno nemoguće. Jasno je da je reč o nekoj vrsti inicijative koja nije usmerena na rezultate. Stav Rusije o pitanju pregovora je dobro poznat. Dosledan je i apsolutno transparentan", poručio je Peskov.

Ruska Federacija "za sada" nije pozvana na konferenciju o Ukrajini, koja će se održati 15. i 16. juna u Bjurenstoku, u Švajcarskoj, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova na svom zvaničnom sajtu.

"Rusija za sada nije pozvana na sastanak. Švajcarska je pokazala otvorenost za ideju da uputi poziv na konferenciju Ruskoj Federaciji. Međutim, Rusija je već u više navrata, i to javno, izrazila stav da nije zainteresovana da u njoj učestvuje", navodi se u saopštenju.

image