Rusija

Moskva o "mirovnom" samitu u Švajcarskoj: Bernu se ne može verovati, on podržava Kijev

Ne planiramo da učestvujemo na mirovnom samitu u Švajcarskoj, čak i ukoliko nas budu pozvali, navodi se u zvaničnom saopštenju MSP-a Rusije
Moskva o "mirovnom" samitu u Švajcarskoj: Bernu se ne može verovati, on podržava Kijevwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Nemamo poverenja u to da bi Švajcarska mogla biti dobra platforma za regulisanje ukrajinske krize, poručili su danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, objasnivši to time što ta država podržava kijevski režim, te da joj se stoga ne može verovati kao domaćinu, a još manje kao nekakvom posredniku. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dalje ističe da je opšte poznato da takozvana "formula Zelenskog", odnosno, njegov mirovni predlog, koji će biti jedna od centralnih tema samita, ne podrazumeva nikakav kompromis, i u potpunosti ignoriše predloge Kine, Brazila, afričkih i arapskih država.

"Švajcarskoj se ne može verovati. Ona podržava Ukrajinu, kijevski režim, uvela je sankcije protiv Rusije i primenjuje strategije koje Rusiju isključuju iz evropskog bezbednosnog sistema. U takvim uslovima Švajcarska po definiciji ne može biti neutralna zemlja domaćin, a još manje posrednik".

Stoga, iz Moskve danas kažu da Rusija ne planira da učestvuje na ovom samitu čak i ukoliko bude pozvana, iako još nije dobila poziv.

"Više puta smo izrazili krajnje negativan stav prema ovoj 'konferenciji'. Prikrivajući se navodnim 'dobrim namerama', Švajcarska pokušava da promoviše 'formulu Zelenskog'. Bilo kakvi događaji koji ignorišu poziciju Rusije i koji se zasnivaju na ultimatumu 'formule Zelenskog' nemaju veze sa realnošću i nemaju perspektivu. Računamo da naši partneri iz Azije, Afrike i Latinske Amerike neće dozvoliti da budu uvučeni u još jednu antirusku avanturu", navodi se u poslednjem saopštenju MSP-a Rusije.

Švajcarska, inače, planira da na svojoj teritoriji organizuje samit 15. i 16. juna. "RIA Novosti" su, pozivajući se na svoje izvore, javile i da će Švajcarska preuzeti na sebe sve troškove vezane za organizaciju događaja na kojem će prisustvovati oko 120 svetskih lidera. 

Iz Kremlja tim povodom kažu da je bilo kakva mirovna konferencija o Ukrajini besmislena, ukoliko se na njoj ne bude čuo stav Rusije i ukoliko se ne budu uzele u obzir nove realije na terenu.

image