Rusija

Putinova inauguracija u 106 sekundi (VIDEO)

RT Balkan izdvaja najvažnije momente sa inauguracije Vladimira Putina nakon koje je zvanično stupio na dužnost predsednika Rusije

Vladimir Putin je polaganjem zakletve sa desnom rukom na Ustavu stupio na dužnost predsednika Rusije, a tim povodom je u Kremlju održana svečana ceremonija kojoj su prisustvovale brojne zvanice. 

Ceremonija je počela svečanim unošenjem zastave Ruske Federacije, standarte predsednika, Ustava i predsedničkog znaka u Andrejevsku salu Velikog dvorca u Kremlju.

Na današnjoj svečanosti su obavezni gosti bili predsednici oba doma parlamenta, članovi vlade, poslanici i senatori Državne dume, šefovi predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda, članovi Centralne izborne komisije i predstavnici diplomatskog kora.

Međutim, posebna čast je ukazana je učesnicima Specijalne vojne operacije koji su svojim prisustvom uveličali događaj. Pored njih, svečanosti su prisustvovali i nosioci ordena Svetog Andreja Prvozvanog, heroji Rusije, nosioci Ordena zasluga pred otadžbinom, crkveni poglavari, punomoćnici predsednika i druge istaknute ličnosti ruskog društva.

Nakon što je Vladimir Putin položio zakletvu, predsednik Ustavnog suda Valerij Zorkin svečano je objavio njegovo stupanje na dužnost predsednika Ruske Federacije. Usledila je himna i artiljerijski pozdrav od 30 topovskih plotuna koji su ispaljeni sa zidina Kremlja.

"Sudbinu Rusije ćemo određivati mi i samo mi, zarad današnjih i budućih pokolenja", poručio je Vladimir Putin nakon što je položio zakletvu. To što je još jednom izabran za predsednika, kako navodi, znači da građani Rusije odobravaju politički kurs zemlje.

Drugi deo ceremonije održan je na Sabornom trgu gde je Predsednički puk pred Putinom – vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ruske Federacije, održao paradni marš povodom njegovog stupanja na dužnost. Vladimir Putin je čestitao puku 88. godišnjicu formiranja.

Usledio je moleban zahvalnosti u Blagoveštenskom sabornom hramu Kremlja, koji je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a kojem je prisustvovao i Vladimir Putin.

Nakon svečane ceremonije, Vlada Rusije podnela je ostavku, budući da je takva procedura predviđena zakonom. Dosadašnji premijer Mihail Mišustin, njegovi zamenici i ministri nastavljaju sa radom, ali u svojstvu tehničke vlade

image