Rusija

Predsednik Dume čestitao Dan pobede: Ponosni na svoju rodnu zemlju, svoju otadžbinu

Volodin je dodao da su po cenu 27 miliona života ruski očevi i dede, majke i bake branili slobodu i nezavisnost i spasli svet od fašizma
Predsednik Dume čestitao Dan pobede: Ponosni na svoju rodnu zemlju, svoju otadžbinu© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Čestitam vam sveti praznik - Dan pobede. Ovo je poseban dan za našu zemlju", poručio je predsednik Dume Vjačeslav Volodin na Telegramu, ističući potrebu očuvanja istine o Velikom otadžbinskom ratu za buduće generacije.

Volodin je dodao da su po cenu 27 miliona života ruski očevi i dede, majke i bake branili slobodu i nezavisnost i spasli svet od fašizma.

"Ponosni smo na junaštvo i istrajnost naših vojnika, oficira, domobranaca, svoju rodnu zemlju, svoju otadžbinu", naglasio je on.

U Rusiji se svakog 9. maja, u znak pobede u Velikom otadžbinskom ratu (1941-1945), obeležava svenarodni praznik Dan pobede.

Veliki otadžbinski rat je sastavni deo Drugog svetskog rata koji je trajao od 1939-1945. godine, a koji je počeo u zoru 22. juna 1941. godine kada je nacistička Nemačka, prekršivši sovjetsko-nemačke sporazume iz 1939. godine, napala Sovjetski Savez.

Na strani Berlina borile su se Italija, Rumunija, zatim su im se pridružile Slovačka, Mađarska i Norveška.

image