Sport

Ruski MMA borci u 2023. godini u centru pažnje: Mahačev, Čimajev, Nurmagomedov i veliki Jemaljanenko

Rusija, leglo talenata u MMA sportu, iznedrila je brojne svetske šampione u poslednjih nekoliko decenija. Na svakog Habiba Nurmagomedova, dolaze desetine drugih sportista koji krče svoj put ka sopstvenom nasleđu u ovom sportu. I u 2023. godini će ruski borci biti u centru pažnje - neki će braniti šampionske titule, a neki napadati tron.
Ruski MMA borci u 2023. godini u centru pažnje: Mahačev, Čimajev, Nurmagomedov i veliki Jemaljanenko© Hans Gutknecht / MediaNews Group / The Los Angeles Daily News via Getty Images

Islam Mahačev: UFC šampion u lakoj kategoriji 

Ako postoji jedan borac koji trenutno vijori rusku zastavu na apsolutnom vrhu mešovitih borilačkih veština, to je Islam Mahačev.

Godinama se govorilo o njemu kao nasledniku Habiba Nurmagomedova u UFC lakoj kategoriji, a Mahačev je ispunio predviđanja kada je u oktobru pobedio Čarlsa Oliveiru i preuzeo upražnjenu titulu, nanevši Brazilcu prvi poraz u 12 borbi.

Mahačev će naredni meč imati u februaru protiv šampiona u poluteškoj kategoriji, Aleksandra Volkanovskog, "na gostujućem terenu" - u njegovoj Australiji.

Volkanovski je vezao neverovatne niza od 22 pobede, pa bi pobeda na neprijateljskoj teritoriji na UFC 284 Makhačeva dodatno pogurala na putu ka potencijalnom prevazilaženju njegovog prijatelja i partnera na treningu Habiba.

Usman Nurmagomedov: Belator šampion u lakoj kategoriji 

Još jedan Nurmagomedov, još jedan šampion.

Naizgled beskrajna linija boraca svetske klase rođenih u Dagestanu proizvela je još jednog šampiona nakon što je Usman Nurmagomedov, 24-godišnji Habibov rođak, ostvario pobedu protiv Patrikija 'Pitbula' Freiru i osvojio titulu u Belatoru u lakoj kategoriji.

Usman nema poraz u karijeri, ima skor 16-0, a u leđa mu, u istoj kategoriji, gledaju bivši UFC šampion Benson Henderson, sjajni Ej Džej Meki, pa čak i njegov sunarodnik Islam Mamedov.

Njegova mladost u diviziji ispunjenoj iskustvom sugeriše da se Nurmagomedov i dalje poboljšava – što je zabrinjavajuće za izazivače koji zaostaju za njim.

Vadim Nemkov: Belator šampion u poluteškoj kategoriji 

Vadim Nemkov u dosadašnjoj Belator karijeri nije našao sebi ravnog.

Zacementirao je svoju poziciju u poluteškoj kategoriji u novembru, kada je osvojio Belatorov Grand Pri, pobedivši Korija Andersona u finalu i prikupivši sjajnu isplatu od milion dolara.

Nemkov je tom pobedom došao do devete u nizu u Belatoru, a sve pobede su došle protiv elitnih boraca u diviziji.

Zapravo, jedini član "prve petorke" kojeg još nije pobedio Nemkov je bivša UFC zvezda, Džoel Romero, sa kojim je trebalo da se suoči u februaru pre nego što je borba otkazana iz neotkrivenih razloga.

Sergej Pavlovič: UFC teška kategorija #3

Čak i u kategoriji koja je do vrha krcata najtežim udaračima na svetu, Sergej Pavlovič se ističe.

Snažni Rus je preuzeo ulogu najstrašnijeg kandidata u diviziji zahvaljujući izvanrednoj seriji od pet uzastopnih borbi koje je završio u prvoj rundi, od kojih su poslednje dve bile protiv dva borca za koje se zna da imaju "dinamit" u rukama - prvo je pao Derik Luis, a onda i Tai Tuivasa.

Međutim, Pavlovič bi mogao biti preskočen među izazivačima, ukoliko se vrati Džon Džons i izazove aktuelnog šampiona Frensisa Nganua.

Ipak, Pavlovič ima 30 godina, pa ima dosta vremena da ostvari ambicije.

Hamzat Čimajev: UFC velter #3

Neverovatno je da Čimajev već nije UFC šampion.

Borac rođen u Čečeniji, sa sedištem u Švedskoj, na početku UFC karijere je zabeležio tri pobede za samo 44 dana!

Ima 12 mečeva u profesionalnoj karijeri i nije osetio ukus poraza, pa se očekuje da u 2023. godini napadne šampionski pojas.

Čimajev je prozivao i borce iz različitih kategorija, pa ne bi bilo neočekivano da napadne titule u različitim divizijama.

Magomed Ankalajev: UFC poluteška #3

Na nesreću po Magomeda Ankalajeva, čini se da je u lošijoj poziciji kod prvog čoveka UFC-a, Dejne Vajta, nakon neuspešnog napada na titulu protiv Jana Blahoviča u decembru.

Ankalajev i Blahovič su se boritili za upražnjenu titulu u poslednjem UFC događaju u 2023. godine, ali je meč završen nerešenim rezultatom.

Mnogi, uključujući i Džoa Rogana, smatrali su da je 30-godišnji Rus učinio više nego dovoljno da pobedi u toj borbi.

Besni Ankalajev je rekao nakon meča da se više nikada neće boriti u Las Vegasu zbog standarda suđenja koje nudi tamošnja komisija.

Uprkos impresivnom skoru (poražen je samo jednom u karijeri), pretpostavlja se da će Ankalajev morati da odustane od bojkota Las Vegasa, da se vrati "na radar" Dene Vajta, ukoliko želi priliku za titulu.

To se, ipak, neće skoro destii, pošto je UFC najavio novi meč za određivanje novog šampiona u kategoriji, između Glovera Tešeire i Džamahala Hila.

Fedor Jemaljanenko: Belator teška kategorija #3

Najbolji dani Fedora Jemeljanenka, diva ruskog sporta, sigurno su iza njega, ali čak i sa 46 godina, Fedor ima priliku da se oprosti od mešovitih borilačkih veština kao šampion, pošto se u februaru bori protiv Rajana Bejdera u teškoj kategoriji, u poslednjem profesionalnom meču u karijeri.

Pobedom bi se "poslednji imperator" savršeno oprostio od MMA, uz prikladan ispraćaj za borca kojeg mnogi smatraju najvećim teškašem u istoriji sporta.

Šta god da se desi u tom meču, Jemaljanenkov ikonski status će zauvek biti sačuvan u mešovitim borilačkim veštinama.

I u slučaju poraza, niko ne bi mogao da mu zameri što je probao da ode u zalazak sunca sa poslednjim zlatnim pojasom prebačenim preko ramena.

Pjotr Jan: UFC bantam #2

Šta je sledeće za Pjotra Jana? Nesumnjivo borac svetske klase, Jan je sada izgubio tri od svoje poslednje četiri borbe (dva puta od Aldžamejna Sterlinga, jednom od Šona O'Melija), a bivši UFC šampion nalazi se nekoliko stepenika od kandidata u bantam kategoriji.

Poraz od O'Malija je možda kontroverzan, ali sa samo 29 godina, Jan još uvek ima dovoljno vremena da se, uz nekoliko pobeda u 2023. godini, ponovo nađe pred prilikom za napad na titulu svetskog prvaka.

Aleksandar Volkov: UFC teška #8

Bivši Belator i M1 šampion u teškoj kategoriji nije baš uspeo da ponovi uspeh na najvećoj sportskoj pozornici u UFC, ali je Volkov ostao nezgodan protivnik za svakog teškaša na planeti.

Momak iz Moskve je smenjivao pobede i poraze u svojim poslednjim nastupima u oktagonu i ako želi da vrati status pravog kandidata za titulu, mora da se dokaže u 2023. godini.

image
VV inauguration
banner