Sport

Šarunas zna kako se pobeđuje u Kaunasu, Barsa prvi favorit za trofej

Kroz 37 utakmica odigranih u Evroligi ove sezone, Barselona se nametnula kao verovatno i najkvalitetniji tim, te sa razlogom važi za favorita za osvajanje pehara. Predvođeni trenerom Šarunasom Jasikevičusom, koji će u rodnom gradu imati većinsku podršku, Barsa želi da svoj kvalitet i reputaciju napokon kruniše titulom, trećom u istoriji kluba
Šarunas zna kako se pobeđuje u Kaunasu, Barsa prvi favorit za trofej© Euroleague

Još pri sastavljanju rostera za ovu sezonu, moglo se zaključiti kakve su ambicije Barselone.

Odlično su izbalansirani u mladosti i iskustvu, u lokalnom, evropskom i prekookeanskom talentu, ali čini se i po profilu i karakteru tih igrača.

Tako je Barselona, predvođena Mirotićem, Satoranskim, Veselim, Higinsom (neće igrati na F4 zbog povrede) Kalinićem, Tobijem, Abrinesom, Jokubaitisom, Laprovitolom, Kjurikom, Šanlijem i drugima, u regularnom delu sezone imala učinak od 23 pobede i 11 poraza.

To joj je bilo dovoljno za drugo mesto na tabeli, čime je ostvarila prednost domaćeg terena.

Takođe, gotovo da su lukavo i birali protivnika u plej-ofu, izbegavši Partizan i Fenerbahče i ukrstili se sa ekipom Žalgirisa.

Žalgiris je nekada i znao kako se iznenađuju favoriti, ali dok je na klupi imao jednog Šarunasa Jasikevičusa.

Litvanski stručnjak u međuvremenu je seo na klupu velike Barselone, za koju je nekada uspešno nastupao kao igrač.

Umeo je Šaras da bude i najveći razlog za dobru igru, ali i veliki krivac za loša izdanja katalonskog kluba u poslednjih nekoliko sezona.

Utisak je da mu se ove godine kockice baš poklapaju.

Nakon ubedljive pobede u prvoj, a potom drugoj i trećoj utakmici, Barselona je eliminsala Žalgiris i obezbedila plasman na Završni turnir Evrolige.

Poslednju, treću pobedu, katalonski tim je ostvario u "Žalgirio areni", poprištu ovogodišnjeg Fajnal-fora.

Ipak, emocije igranja u rodnom gradu, Šaras će morati da ostavi po strani. 

Treba da se misli kako da: od na papiru napisanog najkvalitetnijeg tima, napraviti šampiona, nešto što je Barsi polazilo za rukom samo dva puta, a poslednji je bio sada već davne 2009/10 sezone.

U poslednja dva puta, to mu nije uspevalo za rukom, iako se uspeh činio blizu.

Barselona i litvanski stručnjak nadaju se drugačijem scenariju u Kaunasu, u odnosu na onaj koji se odvio na prošlom završnom turniru, koji je bio organizovan u Beogradu.

Barselona je tada, baš kao što će i sada, u polufinalu igrala sa Real Madridom, a "El klasiko" doneo je radost timu iz prestonice Španije.

Godinu dana pre toga, "Blaugrana" je uspela da izbori finale, ali je tamo doživela svojevrsni "šamar" od ekipe Efesa.

Deluje da, ukoliko želi da ekipa i trener ostanu na okupu (Jasikevičusu ugovor ističe na kraju sezone), Barselona mora da osvoji trofej i definitivno je klub sa najvećim pritiskom i imperativom rezultata.

Dosadašnje partije, kao i činjenica da su jedini iz četvrtfinala prošli bez poraza, čime su postali tek treći tim u istoriji takmičenja, ipak ne moraju nužno doneti srećan kraj.

Kvalitet i uloga favorita se dokazuju i brane na terenu, nigde drugde.

image