Sport

Olimpijakos nakon 10 godina spreman za novo čudo

Grčki crveno-beli uz puno optimizma ulaze u samu završnicu sezone u Evroligi. Olimpijakos će, predvođen najboljim trenerom evropskog takmičenja, ali i sjajnom ekipom i pojedincima, pokušati da stigne do četvrtog trofeja Evrolige, prvog posle 10 godina

Teško je reći za lidera regularnog dela sezone i višestrukog osvajača Evrolige da je autsajder.

Olimpijakos čitavu sezonu prolazi mnogim ljubiteljima košarke "ispod radara" i nekako, kao da su mnogi čekali da oni pokažu neko drugo lice i pokleknu.

Ipak, ekipa koja čitave sezone igra sjajnu košarku, uspela je da na pravi način odgovori kritikama i takvim očekivanjima.

Sa 24 pobede u 34 utakmica, uspeli su da se izdignu iznad timova kakvi su Barselona i Real Madrid, a potom u plej-ofu da budu bolji od Fenerbahčea.

Kao i u dve od tri preostale serije, Olimpijakos je do Fajnal-fora stigao nakon "majstorice".

Pobedom u prvoj utakmici protiv Fenerbahčea, imali su kakvu-takvu kontrolu nad timom iz Istanbula, koji se ipak nije predavao do poslednjeg poseda.

Od izuzetne važnosti, možda i presudne, bila je pobeda u trećem meču, u kojem je grčki tim slavio poenima u poslednjoj sekundi.

Kako sport voli da piše posebne priče, trojku za pobedu u Istanbulu u tom meču postigao je niko drugi do Kostas Slukas, nekadašnji član Fenera.

Grčki stručnjak na klupi Fenerbahčea Dimitris Itudis, uspeo je da poveže redove svog tima i slavi u četvrtoj utakmici, te izbori "majstoricu".

Ipak, meč odluke protekao je potpuno u znaku Olimpijakosa, koji je tako overio plasman i mesto u Kaunasu.

Olimpijakos na mnogo načina ove sezone piše istoriju Evrolige, a jedan od njih je taj da je sprečio tursku ekipu da se plasira na Završni turnir, što se poslednji put desilo 2014. godine.

Tim iz Pireja ove sezone krasi to da gotovo uvek dođe do svoje prepoznatljive igre, ali vrlo dobro zna da se prilagodi svakom protivniku.

Uz spomenutog Slukasa, apsolutni lider tima je Saša Vezenkov.

Bugarski košarkaš dobio je priznanje "Alfonso Ford", namenjeno najboljem strelcu Evrolige.

Tu su i sjajni Kostas Papanikolau i Tomas Volkap, prvi je nekadašnji NBA talenat, koji sada svojim iskustvom diktira tempo meča i često čini ključnu prevagu, dok drugi protivnika maksimalno limitira prvenstveno svojom odbranom.

Grčki tim ima odličnu centarsku liniju koju čine Fol, Bolomboj i Blek, pa će se svaki protivnik namučiti protiv njih u reketu.

Američki bekovski tandem Kenan i Mekisik donose atraktivnost, energiju i individualni kvalitet.

Takođe, ne sme se sa uma smetnuti činjenica da je Olimpijakos ekipa sa najviše domaćih igrača na ovogodišnjem Fajnal-foru, a često takvo jezgro i dugogodišnje poznanstvo, igra najvažniju ulogu.

Protivnik u polufinalu im je ekipa Monaka, protiv koje će važiti za favorita, ali koju nikako ne smeju potceniti.

Dugo godina Olimipijakos nije izgledao ovako sinhronizovano i organizovano, pa u Pireju sa razlogom imaju čemu da se nadaju pred takmičenje u Kaunasu.

Ogromnu, možda i najveću zaslugu u tome, ima trener Jorgos Barckosas.

Iskusni stručnjak drugu godinu zaredom je proglašen za trenera godine u Evroligi i to sa razlogom, jer način na koji je uklopio ekipu koja ne zvuči toliko atraktivno i kvalitetno kao ostale, zaista je impresivan i za svaku pohvalu.

Tri puta u klupskoj istoriji se ovaj grčki tim nalazio na pobedničkom postolju, a velika podrška grčkih navijača, koji su prema nezvaničnim informacijama kupili najveći kontigent karata, može im biti poslednji deo slagalice i pravi vetar u leđa do četvrte titule.

image