Sport

RT Balkan u Kaunasu: Sve spremno za finale – Olimpijakos i Real u borbi za evropsku titulu

Evropa čeka novog šampiona u košarci. Za titulu najboljeg na starom kontinentu, večeras se u Kaunasu bore Olimpijakos i Real Madrid
RT Balkan u Kaunasu: Sve spremno za finale – Olimpijakos i Real u borbi za evropsku titulu© RT Balkan

Na terenu čuvene "Žalgirio arene" igrale su se istorijske utakmice, ali će se prvi put na parketu u Litvaniji odlučivati o klupskom prvaku Evrope.

Obe ekipe su na impresivan način stigle do finala – prvo je Olimpijakos, nakon preokreta i nestvarne treće četvrtine, savladao Monako; a zatim je Real, takođe posle preokreta, slomio Barselonu u "El klasiku" i domogao se finala.

Grčka ekipa je na Fajnal-for stigla kao prvoplasirana u regularnom delu sezone, imaju zvanično najboljeg trenera i najboljeg igrača Evrope – Sašu Vezenkova, koji kaže da atinski crveno-beli bez pritiska ulaze u finale.

 "Nema pritiska, igramo protiv jednog veoma dobrog, čvrstog i iskusnog tima. U prethodnih mesec dana rade neverovatne stvari i pokazuju čvrstinu i kvalitet u svakom trenutku, čak i kada nemaju na raspolaganju najbolje igrače. Spremni smo da im se suprotstavimo i da uradimo sve što je potrebno da bismo osvojili titulu", rekao je Vezenkov za RT Balkan.

Olimpijakos je u polufinalu igrao, praktično, na domaćem terenu. Grčki navijači su preplavili Kaunas, a očekuje se da će na finalnom meču imati još veću podršku.

Ni najtrofejniji evropski klub neće biti bez podrške u "Žalgirio areni", a sve glasnije se šuška da će ih u finalu bodriti i bivši košarkaš, koji ih je vodio do poslednje, desete evropske titule – Luka Dončić.

Olimpijakos želi četvrtu titulu u Evroligi, prvu nakon 2013. godine, kada su u finalu savladali – Real Madrid.

Kaunas je spreman. Grad košarke, čije srce kuca u ritmu tapkanja lopte o parket, pozdravie novog šampiona Evrope oko 22 časa po lokalnom vremenu (19.00 po srednjoevropskom).

image