Sport

Vraća se ruski fudbal: Ivićev Krasnodar i Dinamo otvaraju novu sezonu Premijer lige

Utakmicom između Dinama i Krasnodara (18.00) ovog petka počinje nova sezona 2023/24 Premijer lige Rusije
Vraća se ruski fudbal: Ivićev Krasnodar i Dinamo otvaraju novu sezonu Premijer lige© Krasnodar FC

Posle mesec i po dana pauze ruski fudbal se vraća u nešto izmenjenom izdanju u odnosu na prošlu sezonu.

Zabrana UEFA je i dalje na snazi, tako da klubovima iz Rusije i dalje neće biti dozvoljeno da igraju međunarodne utakmice, ali zbog toga trenutno niko ne očajava.

Strani fudbaleri koji su želeli da napuste svoje klubove su dobili raskide ugovora, ali su zato došli novi, tako da u igračkom smislu nije došlo do velikih gubitaka.

Iz Premijer lige Rusije prošle sezone su ispali Himki i Torpedo Moskva, dok su Baltika i Rubin Kazanj izbori povratak.

Fakel i Nižnji su kroz doigravanje uspeli da obezbede svoje mesto u eliti.

Zenit juri Spartakov rekord

Klub iz Sankt Peterburga dominira već godinama ruskim fudbalom, osvojio je pet uzastopnih titula u prvenstvu, ali i dalje nije oborio rekord Spartaka, koji je bio šampion od 1996. do 2001. godine. Ove sezone će moći da se izjednače pošto su Moskovljani u prednosti za jedan trofej.

Zenit je nedavno slavio nad CSKA u Superkupu i ove sezone će važiti za glavnog favorita za osvajanje titule. Iako se i Spartak ovog leta jako pojačao, sve ipak više ide na stranu aktuelnog šampiona, od iskusnog trenera Sergeja Semaka, preko jakog sponzorstva Gasproma, zahvaljujući kome klub ima ogroman budžet.

CSKA je iza sebe imao jednu od najboljih sezona proteklih godina kada je završio na drugom mestu. Predvođen trenerom Vladimirom Fedotovim uspeo je da osvoji Kup Rusije. Iako nije mogao da stigne Zenit, pokazao je dobru igru.

Ipak, ovog leta Armejci su prodali krilnog fudbalera Medinu svom najvećem rivalu Spartaku, pa ćemo videti kako će ekipa izgledati ove sezone.

Spartak je uprkos problemima koje je imao prošle sezone rešio da zadrži trenera Giljerma Abaskala i na kraju je završio na trećem mestu, što se ne može reći da je neuspeh, a ovog leta je doveo dosta pojačanja, pre svega sa tržišta Latinske Amerike, da bi mogao da se uključ u borbu za vrh.

Ivić preporodio Krasnodar

Krasnodar je prošlu sezonu počeo loše, što je kasnije dolaskom Vladimira Ivića uspelo da se koliko-toliko ublaži. Ekipa predvođena srpskim stručnjakom je krenula da igra bolje i ofanzivnije, što je uticalo na rezultate, tako da je uspela da dođe do finala Kupa Rusije, što je najveći klupski uspeh u istoriji.

Krasnodar će igrati na otvaranju nove sezone u gostima protiv Dinama, koji je imao jako loš period iza sebe.

Ekipa je završila na izuzetno niskom devetom mestu, a trener Slaviša Jokanović je dobio otkaz i pre kraja prvenstva.

Umesto njega za šefa novog stručnog štaba postavljen je Marcel Lička. Videćemo da li će češki stručnjak i koliko uspeti da pomogne ekipi.

Srpska kolonija

Fudbaleri iz Srbije su među najbrojnijim strancima u ruskom fudbalu. Dok se čeka da Zenit zvanično predstavi Strahinju Erakovića, kao svoje novo pojačanje iz Crvene zvezde, u Rusiji se već nalaze: Saša Zdjelar i Milan Gajić u CSKA, Miroslav Bogosavac u Ahmatu, Mihajlo Banjac u Krasnodaru, Milan Majstorović u Dinamu, Ivan Miladonović u Sočiju, dok u Baltici nastupaju Nikola Radmanovac i Ivan Ostojić.

Ipak, najviše stranaca ima iz Brazila - čak 18, sledi Argentina sa 9 i Belorusija sa osam fudbalera.

Povratak na međunarodnu scenu

Ukoliko UEFA ukine zabranu takmičenja klubovima iz Rusije na evropskoj sceni, onda će šampion prvenstva početi učešće od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani će igrati u drugoj kvalifikacionoj rundi Lige konferencije, dok će pobednik Kupa biti poslat u prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Raspored prvog kola Premijer liga Rusije:

Petak

18.00: Dinamo - Krasnodar

Subota

12.00: Ural - CSKA

14.15: Nižnji Novgorod - Zenit

16.30: Lokomotiva - Rubin

19.00: Ahmat - Krila Sovjetov

Nedelja

16.30: Spartak - Orenburg

19.00: Rostov - Fakel

19.00: Soči - Baltika

image