Sport

Čečeni garantuju UFC spektakl – Mahačev ipak sa Volkanovskim, Čimajev se vraća protiv Usmana

Događaj UFC 294, koji je na programu za sedam dana (subota, 21. oktobar), mogao bi da bude jedan od najjačih u poslednje vreme, iako početkom sedmice nije tako izgledalo
Čečeni garantuju UFC  spektakl – Mahačev ipak sa Volkanovskim, Čimajev se vraća protiv UsmanaGetty © Paul Kane / Stringer

Takmičenje u Abu Dabiju u organizaciji najveće i najpoznatije MMA organizacije pretrpelo je dva snažna udarca jer su zbog povreda otkazali Čarls Oliveira i Paulo Kosta.

Čarls Oliveira je otkazao zbog duboke posekotine koju je dobio tokom sparinga pripremajući se za šampionsku borbu sa Islamom Mahačevom, a u mesto njega je "uskočio" Aleksander Volkanovski.

Mahačev će posle godinu i po dana ponovo moći da izađe sa ruskom zastavom na leđima, pošto je UFC pre nekoliko dana ukinuo zabranu.

Revanš ruskog i australijskog asa biće glavna borba večeri, a pre njih dvojice u oktagon će ušetati još dva velika UFC imena.

Kontroverzni Hamzat Čimajev, Čečen koji nastupa pod švedskom zastavom, trebalo je u povratničkoj borbi da se bori sa Paulom Kostom. Međutim, Brazilac je morao da odustane posle operacije lakta koju je imao pre nekoliko sedmica i infekcije koja je usledila.

Iako se činilo da je sve izgubljeno, iz UFC-a je stigla "bombastična" vest – protivnik Hamzatu biće nekadašnji šampion Kamaru Usman.

Momku iz Nigerije biće to debitantski nastup u srednjoj kategoriji – do 84 kilograma. Usman je iznenađujuće izgubio pojas šampiona u diviziji do 77 kilograma, kada ga je u avgustu 2022. godine u jedno od najvećih preokreta u istoriji UFC porazio Lion Edvards. Prethodno je Usman čak pet puta branio titulu.

Meč će imati i dodatnu težinujer je predsednik UFC Dejna Vajt najavio da će borba Čimajeva i Usmana biti tzv. "eliminator".

To znači da će pobednik dobiti priliku da se bori za šampionski pojas, koji je na opšte iznenađenje osvojio Šon Striklend, koji je šokirao Izraela Adesanju.

Čimajev je od dolaska u UFC ostvario šest pobeda, a trenutno u MMA mečevima ima skor od 12 pobeda (šest nokauta, pet sabmišna) u 12 nastupa u profesionalnom kavezu. Na startu karijere ovaj rođeni Čečen borio se pod švedskom zastavom, a odnedavno je dobio državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovim borbama prethodiće one uvodne, u kojima će Rusi takođe igrati veliku ulogu – u poluteškoj kategoriji (do 93 kilograma), Magomedu Ankalajevu će na megdan izaći Džoni Voker, dok će u bantam kategoriji (do 61 kilograma), u oktagon ući jedan od braće Habiba Nurmagomedova.

Said Nurmagomedov će se boriti sa Tadžikistancem Muinom Gafurovom.

image