Sport

Partizanovi stranci drže ključ borbe za titulu: Važniji nego ikad, a tek kreće pritisak

Crno-beli su najefikasniji tim Superlige nakon prve trećine šampionata, a samo njihovi stranci su postigli 25 golova. To je više nego ijedan drugi kompletan tim u ligi, sa izuzetkom "večitog" rivala iz Ljutice Bogdana
Partizanovi stranci drže ključ borbe za titulu: Važniji nego ikad, a tek kreće pritisak© FK Partizan / Miroslav Todorović

Novi kiks Crvene zvezde u Superligi doneo je nova pitanja. Da li je "Baharova Zvezda" neuspeli eksperiment i hoće li Izraelac i koliko još ostati na klupi crveno-belih?

Ali sa druge strane Topčiderskog brda, Zvezdin kiks protiv TSC-a doneo je lepe vesti - Partizanu. Ekipa Igora Duljaja ostala je na šest bodova prednosti nad "večitim" rivalom i sada više nemaju utakmicu više na svom kontu.

Posle gotovo perfektne prve trećine sezone, u Partizanu bojažljivo počinju da sanjaju o onome što već šest godina ne uspevaju da ostvare. Ali na putu ka žestokoj borbi za titulu i povratku trofeja u Humsku, Partizan kao nikada pre sve svoje nade polaže u - strance.

U prvih 12 kola, Partizan je osvojio 34 od mogućih 36 bodova. U seriji su od 11 pobeda u nizu i bez primljenog pogotka su u poslednjih osam i po sati fudbala (510 minuta).

Ali ako je napad na titulu igra brojeva, Partizanove šanse za prvi naslov državnog prvaka od 2017. leže u brojkama koje ostvaruju upravo stranci.

Partizan je sa 32 pogotka najefikasniji tim lige, ali čak 25 golova delo je stranih igrača. Samo šest su postigli domaći igrači, dok je jedan bio autogol. Ukratko - četiri od pet pogodaka Duljajevog tima donose stranci.

To nije nužno loše. Naprotiv, od stranih igrača se uvek očekuje da opravdaju uloženi novac. Ali sve to govori o trendu koji u Humskoj postoji već duži period. U poslednje četiri cele sezone, procenat golova u Superligi koje postižu Partizanovi strani igrači povećava se iz godine u godinu.

Sezona 2019/20 bila je poslednja u kojoj su domaći igrači postigli više od polovinu superligaških golova - 35, spram 34 pogotka stranaca. Godinu dana kasnije, stranci su postigli 56% golova (51 od 91), a u sezoni 2021/22 još više - 59% golova (49 od 83).

Prošla sezona je bila Partizanova najslabija u Superligi od njenog osnivanja, a stranci su nastavljali da imaju još važniju ulogu u napadu - postigli su 61,2% golova. Do sada u aktuelnoj sezoni taj procenat je neverovatnih 80,6 odsto.

Saldanja je predvodnik sa devet golova, prate ga Gajas Zahid i Bibars Natho sa po pet, dok su po dva postigli Aldo Kalulu, Kvinsi Menig i Ksander Severina.

Razloga za ovakav razvoj situacije je nekoliko. Prvi je promena pravila u Superligi po kojoj se igrači iz Evropske Unije ne računaju kao stranci, pa je sada teoretski izvodljivo da neki domaći klub izvede postavu bez ijednog srpskog fudbalera. Tako su letos stigli Zahid, Kalulu, Nejtan de Medina i Severina, a nijedan od njih nema status stranca.

Sa druge strane, problem je Partizanova škola talenata koja ne stvara igrače kako je to nekada činila.

Ove sezone su tinejdžeri poput Sameda Baždara, Mateje Stjepanovića, Mihajla Petkovića, Nemanje Trifunovića i Janka Jevremovića (koji su svi makar bili u protokolu na nekoj od utakmica) ukupno prikupili 119 minuta na terenu. Jedino je Mihajlo Ilić odigrao svaki minut, ali i to je zbog pravila - onog o obaveznom "bonusu" na terenu.

Zato su od domaćih igrača mreže rivala tresli samo četvorica igrača, od kojih je napadač jedino Nemanja Nikolić (tri pogotka). Po jednom su precizni bili defanzivci Svetozar Marković i Aranđel Stojković, kao i vezista Kristijan Belić.

Šta god bio ishod ove još uvek mlade sezone, Partizan je sve nade položio u golgeterske učinke koje će stranci isporučiti. Za sada su verovatno i u Humskoj iznenađeni koliko to dobro funkcioniše. Prva trećina prvenstva je bila za "desetku", ali pritisak na strance sada će samo nastaviti da raste.

Vreme je za drugo "tromesečje" koje Partizan u ponedeljak, krajnje prigodno, otpočinje u Novom Pazaru - tamo gde je pritisak najopipljiviji.

image
VV inauguration
banner