Sport

Poražavajući učinak srpskih klubova u Evropi - veliki pad na listi i povratak na duge kvalifikacije

Nakon novih poraza u grupnim fazama u evropskim takmičenjima, Srbija je zabeležila veliki pad na UEFA rang listi, pošto je sa 11. pala na daleko 19. mesto. Samim tim, u narednim sezonama, gledaćemo manje srpskih klubova u Evropi, uz duže kvalifikacije
Poražavajući učinak srpskih klubova u Evropi - veliki pad na listi i povratak na duge kvalifikacijeGetty © Aitor Alcalde

Istorijska sezona srpskih klubova u Evropi nije prošla ni blizu kako je zamišljeno i planirano.

Velike nade uložene su u zamisao da čak pet srpskih klubova može braniti i čak pojačati nacionalni koeficijent.

Ipak, realnost je bila potpuno drugačija.

Počelo je veoma ranom eliminacijom Partizana, koji se nije domogao ni grupne faze Lige konferencija.

TSC je u Ligu Evrope ušao kao poražena ekipa plej-of faze kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je Čukarički sličnim putem ušao u Ligu konferencija (kao poraženi u kvalifikacijama za Ligu Evrope).

Crvena zvezda imala je taj luksuz da kao šampion Srbije, prođe direktno u grupnu fazu Lige šampiona.

Međutim, niti Zvezda, ni Čukarički i TSC, nisu uspeli da ostvare pobedu.

Crveno-beli su došli tek do jednog boda u Ligi šampiona, tim iz Bačke Topole do jednog boda u Ligi Evrope, dok su "brđani", računajući i kvalifikacije, u osam mečeva u Evropi ove sezone, upisali svih osam poraza.

Može se reći da žrebovi i kuglice na istim, nisu bili najnaklonjeniji timovima iz Superlige Srbije.

Ipak, i dok je bilo timova koji su nekoliko klasa iznad srpskih i protiv kojih se nisu očekivali bodovi, oni sa kojima je u teoriji moglo i trebalo da se igra i nadmeće, ostavili su naše klubove praznih ruku, umornih nogu i punih mreža.

Dva osvojena boda u 18 utakmica grupnih faza u tri evropska takmičenja, zaista prestavljaju poražavajući podatak, koji će sa sobom nositi i određene posledice.

One se odnose na sezonu 2025/26, u kojoj Srbija neće imati pet predstavnika u Evropi, a neće imati ni drugog učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Takođe, biće znatno teže doći do samih grupnih faza evropskih takmičenja, pošto će se krenuti mnogo ranije u kvalifikacioni ciklus.

Do te sezone, srpski klubovi će imati nešto povoljniji put u Evropu.

Šampion zemlje će u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, drugoplasirani tim Superlige Srbije će u drugo kolo kvalifikacija za elitno takmičenje, dok osvajač kupa može do Lige Evrope uz samo jedan meč kvalifikacija.

Trećeplasirani i četvrtoplasirani tim boriće se kroz plej-of, za plasman u Ligu konferencija.

Teško da je moglo gore ove sezone, u kojoj su računajući i kvalifikacije, četiri kluba imala kombinovanu gol razliku 19:71.

Ostaje nadanje da će naredne sezone, srpski klubovi uspeti u Evropi da ostave znatno veći trag, te da period nakon pomenute 2025/26, učine nešto lakšim i boljim za srpski fudbal.

image